Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Στο τραπέζι η ενεργειακή ασφάλεια: Τι προβλέπεται σε περίπτωση πολέμου

 «Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας» με φυσικό αέριο, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, έπειτα από την πρωινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, όπου και εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ενημέρωσε  το ΚΥΣΕΑ πως η χώρα θα μπορέσει να μείνει ενεργειακά ασφαλής σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει μελετηθεί και το πιο ακραίο σενάριο, να υπάρξει διακοπή στην παροχή του φυσικού αερίου και λόγων των κυρώσεων από την Ευρώπη προς τη Μόσχα.

LNG και αζέρικο αέριο

Το πρώτο σενάριο  αναφέρει ότι με τη βοήθεια του LNG μέσω της Ρεβυθούσας αλλά και του αζέρικου φυσικού αερίου, μπορούν να καλυφθούν οι πιθανές ελλείψεις που θα προκύψουν από ένα «φρένο» στις παραδόσεις αερίου από τη Ρωσία.

Ένα επιπλέον σενάριο που έχει ήδη εξετασθεί και τις προηγούμενες ημέρες είναι να γυρίσουν στο πετρέλαιο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα λειτουργούν με φυσικό αέριο. Αυτό είναι εφικτό για έξι από τις συνολικά 14 μονάδες φυσικού αερίου της χώρας. Πάντως, ήδη η ποσότητα του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τις τελευταίες μέρες έχει μειωθεί αισθητά αφού αποτελεί μόνο το 25% του ενεργειακού μείγματος  για τη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος όταν δύο εβδομάδες πριν περίπου κατείχε μερίδιο της τάξεως 40%-50%.
Πάντως, οι εξελίξεις στην Ουκρανία εντείνουν πολύ περισσότερο την ενεργειακή κρίση και ίσως οι προβλέψεις της ΕΚΤ για αποκλιμάκωση από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 να αποδειχθούν τελικά πολύ αισιόδοξες.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του φυσικού αερίου δείχνουν πως έχουμε τουλάχιστον ένα χρόνο και κάτι  μπροστά μας με υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Για το καλοκαίρι, η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται στα 70 ευρώ και παραμείνει ψηλά έως και το τέλος του χρόνου (73 ευρώ) όπως και το πρώτο τρίμηνο του 2023.  Αισθητή αποκλιμάκωση αρχίζει μόνο τον Ιούνιο του 2023, δηλαδή στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 με την τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων να δείχνουν σήμερα τα πέφτει στα 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι εξελίξεις, πάντως, φαίνεται πως φέρνουν ακόμη πιο κοντά την ανάγκη να δοθεί το επίδομα ακρίβειας στα ευάλωτα νοικοκυριά ώστε να αντιμετωπίσουν το παρατεταμένο κύμα ακρίβειας.

Η Ελλάδα σε πλήρη συντονισμό με ΕΕ και ΝΑΤΟ

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.

Πηγή: moneyreview.gr