Δευτέρα
26
Σεπτέμβριος
TOP

Στον… αέρα έργα και στο Δήμο Καλαμάτας λόγω του νέου κατασκευαστικού κόστους (video)

Στον… αέρα φαίνεται να βρίσκονται τα μεγάλα έργα και του Δήμου Καλαμάτας αφού οι ανατιμήσεις παντού και η ενεργειακή κρίση έχουν αρχίσει να σφίγγουν τον κλοιό με τις… κάνουλες της ρευστότητας να στερεύουν. Χαρακτηριστικά ήταν όσα αποτυπώθηκαν στην έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)  όπου όλοι οι δήμαρχοι ύψωσαν κραυγή αγωνίας, με τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλο, παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best να περιγράφει ανάγλυφα την κατάσταση, αρχής γενομένης από την ενεργειακή κρίση. «Για το Δήμο Καλαμάτας η νέα αυτή κρίση συνεπάγεται υστέρηση εσόδων 1.010.000 ευρώ λόγω της αύξησης των τιμών και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση 4 εκατ. ευρώ άμεσα για το 2022 και άλλα τόσα, έμμεσες αυξήσεις», ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος τονίζοντας πως ακόμη και ένας ισχυρός Δήμος δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, γι’ αυτό η στήριξη είναι αναγκαία και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Στην κατεύθυνση αυτή ο δήμαρχος Καλαμάτας έκανε συγκεκριμένες προτάσεις ανακούφισης, ενώ χαρακτηριστικά ήταν όσα ανέφερε για το ενδεχόμενο να μείνουν ημιτελή πολλά έργα.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

«Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει η άτυπη στάση πληρωμών, καθώς οι επαγγελματίες πληρώνουν το ρεύμα για παράδειγμα και όχι τα δημοτικά τέλη, ενώ παράλληλα, μόνο ο πρώτος χρόνος πανδημίας… κόστισε τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ»,  ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος που εστίασε και στο μείζον ζήτημα των ανατιμήσεων, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο πολλά έργα. «Όλα τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί τον προηγούμενο χρόνο και πλέον οι αυξήσεις φτάνουν μέχρι το 100%, είναι σε δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Θανάσης Βασιλόπουλος που έδωσε και συγκεκριμένα παραδείγματα. «Η β’ φάση του αντιπλημμυρικού έχει ανεκτέλεστο ένα τμήμα προϋπολογισμού 600 χιλ. ευρώ το οποίο σύμφωνα με τον εργολάβο, για να ολοκληρωθεί θα στοιχίσει 900 χιλ. ευρώ», ανέφερε ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως οι αναθεωρήσεις τιμολογίων να είναι μεγαλύτερες.
Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα έργα, ο Θανάσης Βασιλόπουλος είπε πως σε ό,τι αφορά στην οδό Αναγνωσταρά δεν αποκλείεται να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος για τις καθυστερήσεις, με πιθανό το ενδεχόμενο να ανοίξει ο δρόμος, ενώ η οδός Ναυαρίνου, όπως τόνισε προχωρά κανονικά και πιθανότατα δε θα χρειαστεί να δοθεί παράταση.
Σε αυτό το κλίμα προφανώς, δεν μπορεί να γίνει μείωση τελών, χωρίς να φαντάζει απίθανο το ενδεχόμενο και αυξήσεων.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
«Στόχος είναι να μην αυξήσουμε τα τέλη, δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τον κόσμο να πληρώσει περισσότερα», είπε ο Θανάσης Βασιλόπουλος, που χαρακτήρισε τη μείωση, όνειρο απατηλό. «Το μόνο που θα προσπαθήσουμε είναι όπως και όλα αυτά τα τελευταία 15 χρόνια, να μην προβούμε σε αυξήσεις», σημείωσε καταληκτικά με νόημα ο δήμαρχος Καλαμάτας.