Σάββατο
27
Απρίλιος
TOP

Συλλυπητήρια μηνύματα για τον άδικο χαμό του Νίκου Ζαχαριά

Την απώλεια ενός σπουδαίου ακαδημαϊκού θρηνεί η Μεσσηνία καθώς την τελευταία του πνοή μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο άφησε χθες το πρωί στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας ο Νίκος Ζαχαριάς, κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Βιογραφικό

Ο Νίκος Ζαχαριάς γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και μεγάλωσε στο Αιτωλικό.

Ο Νίκος Ζαχαριάς σπούδασε Χημικός-Μηχανικός στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο και στη συνέχεια εκπόνησε μεταπτυχιακή και διδακτορική έρευνα στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος ως υπότροφός του (Υπουργείο Έρευνας και Ανάπτυξης) στη θεματική της Φωταύγειας. Εκπόνησε 2 μεταδιδακτορικές έρευνες: στο πρόγραμμα GEOPRO/FP5 στη Γερμανία (Πανεπιστήμιο Βόννης) και στον Δημόκριτο (υπότροφος ΙΚΥ). Το διάστημα 2004-2009 υπηρέτησε ως ερευνητής στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Δημόκριτου και ως ωρομίσθιος καθηγητής στα ΤΕΙ Πειραιά. Από το 2009 υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Νοέμβριος 2015-).

Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας και της Διεθνούς Επιτροπής του International Symposium on Archaeometry. Είχε δημοσιεύσει πλέον των 140 άρθρων κατόπιν κρίσης, κεφαλαίων σε βιβλία και πρακτικά συμποσίων στα πεδία των απόλυτων χρονολογήσεων με τεχνικές Φωταύγειας και σε μελέτες χαρακτηρισμού και προέλευσης κεραμικής και γυαλιών.

Το συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου

Ο Αλέξης Χαρίτσης για την απώλεια του Νίκου Ζαχαριά

Η απώλεια του Καθηγητή Νίκου Ζαχαριά αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών ως κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών.

Είχα την τιμή να τον γνωρίσω και να με ξεναγήσει στον χώρο του Πανεπιστημίου στην Kαλαμάτα, όπου προσέφερε πολύ σημαντικό έργο.

Εκφράζω από καρδιάς τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Αλέξης Χαρίτσης

Πρόεδρος Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Βουλευτής Μεσσηνίας

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του καθηγητή Αρχαιομετρίας και πρώην Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκου Ζαχαριά και τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση.

Προσέφερε πολυεπίπεδα στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών ως κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, αλλά και στη Μεσσηνία με δράσεις και προγράμματα που αφορούσαν και την τοπική επιχειρηματικότητα.

Υπηρέτησε με συνέπεια τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης με σπουδαίο ερευνητικό και διδακτικό έργο, αφήνοντας ανεξίτηλο επιστημονικό αποτύπωμα. Το έργο και το ήθος του εκλιπόντα θα μας συνοδεύουν και θα μας καθοδηγούν για πάντα.

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του.

Βαγγέλης Ξυγκώρος

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, αποχαιρετά με θλίψη και σεβασμό ένα εξέχον μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας στο τομέα της αρχαιομετρίας. Τον σπουδαίο επιστήμονα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκο Ζαχαριά, που έφυγε από τη ζωή πρόωρα στις 20 Μαρτίου. Η απώλεια του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό τόσο στην Πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και σε όλη την Μεσσηνία, καθώς η προσφορά του ήταν ανεκτίμητη.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Συλλυπητήριο μήνυμα της Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ και του Τ.Σ. Μεσσηνίας της ΚΝΕ για την απώλεια του Νίκου Ζαχαριά

Η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Μεσσηνίας της ΚΝΕ εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια και στους οικείους του Νίκου Ζαχαριά, καθηγητή του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και πρώην κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ήταν σημαντική η προσφορά του στην επιστήμη, την έρευνα και συνολικά στο ακαδημαϊκό έργο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Νικόλαος Ζαχαριάς Καθηγητής: Η αρχή της επιστημονικής του προσφοράς στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ο Νικόλαος Ζαχαριάς προσελήφθη στις 31/08/2006 σύμφωνα με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έπειτα από πρόταση της Προσωρινής Γενικής Συνελεύσεως του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, για την πλήρωση θέσεων Ερευνητικού/Διδακτικού προσωπικού βάσει του Π.Δ. 407/1980 προκειμένου να διδάξει το γνωστικό αντικείμενο  Αρχαιομετρία.

Επαναπροσελήφθη στις 14/07/2007 με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έπειτα από πρόταση της Προσωρινής Γενικής Συνελεύσεως του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, για την πλήρωση θέσεων Ερευνητικού/Διδακτικού προσωπικού βάσει του Π.Δ. 407/1980 προκειμένου να διδάξει το γνωστικό αντικείμενο  Αρχαιομετρία.

Στις 08/05/2008 σε συνεδρίαση Ειδικού Εκλεκτορικού Σώματος από διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημίων της Ελλάδας υπό την προεδρία του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητού Κωνσταντίνου Δημόπουλου, εξελέγη ομοφώνως ο Νικόλαος Ζαχαριάς στην βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητού και στο γνωστικό αντικείμενο «Αρχαιομετρία», στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ο Νικόλαος Ζαχαριάς είναι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου (1992), παρακολούθησε επιτυχώς μεταπτυχιακά μαθήματα του Ε.ΚΕ.Φ.Ε. Δημόκριτος (1995) και απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ. Πολυτεχνείου (2000) με τίτλο: «Νέες τεχνικές για τον προσδιορισμό της ηλικίας κεραμικών και ασβεστολιθικών υλικών με θερμοφωταύγεια».

Ο Ν. Ζαχαριάς δίδαξε α) στο Ε. Μ. Πολυτεχνείο για τρία συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη (1996-1999) εργαστηριακές Ασκήσεις του μαθήματος Φυσικοχημεία ΙΙ, 3ου εξαμήνου, της Σχολής Χημικών Μηχανικών, β) στο ΤΕΙ Αθήνας για ένα ακαδημαϊκό έτος (2002-2003) ως Εργαστηριακός Συνεργάτης με πλήρη προσόντα το μάθημα Μηχανική Τροφίμων Ι, 5ου εξαμήνου, της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας, γ) στο ΤΕΙ Πειραιά για έξι συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη (2002-2008), ως Εργαστηριακός Συνεργάτης με πλήρη προσόντα στο μάθημα Χημική Τεχνολογία και Τεχνολογία Περιβάλλοντος, 2ου εξαμήνου, της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, Γενικό Τμήμα Φυσικής Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών, δ) στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για δύο συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη (2006-2008) ως Διδάσκων (Π.Δ. 407/1980) τα μαθήματα Εισαγωγή στην Αρχαιομετρία (1ου εξαμήνου) και Ειδικά Κεφάλαια Αρχαιομετρίας-Εργαστήριο, (8ου εξαμήνου) του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών.

Έχει διδάξει και έχει επιβλέψει στα γνωστικά αντικείμενα: Αρχαιομετρία (θεωρία και εργαστήριο), συντήρηση μνημείων, ραδιομετρικές τεχνικές, φυσικοχημικές τεχνικές χρονολόγησης και χαρακτηρισμού υλικών, φυσικοχημεία, δοσιμετρία, χημική τεχνολογία και τεχνολογία περιβάλλοντος, μηχανική τροφίμων, χημικών/ορυκτολογικών αναλύσεων, τεχνικές θερμοφωταύγειας και οπτικής φωταύγειας.

Ο Ν. Ζαχαριάς είναι από το 2007 Ερευνητής Γ’ βαθμίδας (ανάλογη του Επίκουρου Καθηγητή) στο Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών, Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος, Ν.Π.Δ.Δ. με γνωστικό αντικείμενο Μελέτη Ιδιοτήτων Κεραμικών και Άλλων Σύνθετων Υλικών Βιομηχανικού και Αρχαιολογικού Ενδιαφέροντος.

Ο Ν. Ζαχαριάς έχει συγγράψει μία μονογραφία και πλήθος δημοσιευμένων άρθρων. Κύριο χαρακτηριστικό των άρθρων του είναι η πολυμορφία και πρωτοτυπία προωθώντας νέες προσεγγίσεις στις μεθόδους χρονολόγησης με φωταύγεια, ενώ οι εφαρμογές του εφαρμόζονται σε ποικίλα περιβάλλοντα και υλικά (κλιβάνους, ιζηματογενείς αποθέσεις, αρχαιολογικές ανασκαφές, πειράματα προσομοίωσης, γυαλιά, διάφορα ορυκτά, σπήλαια, βυζαντινές εκκλησίες, κελύφη μαλακίων, δοσιμετρία υλικών και περιβάλλοντος).

Από το 2006 μέχρι σήμερα ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαχαριάς προσέφερε τον εαυτό του θυσία για τους φοιτητές. Συνέγραψε πλείστα άρθρα και βιβλία και έγινε από τους σημαντικότερους Καθηγητές Πανεπιστημίου παγκοσμίως.

Ψηφίδες του έργου του: Οι πρωτοποριακές μέθοδοι έρευνας της επιστήμης της Αρχαιολογίας και της Αρχαιομετρίας. Η πάντοτε εμπνευσμένη με ακαδημαϊκό κύρος και γνώσεις διδασκαλία του. Η δημιουργική συμβολή στην ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ελληνική περιφέρεια, με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές που να ανταποκρίνονται ως προς το περιεχόμενο των σπουδών, την έρευνα και την διδασκαλία στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου δημoσίου Πανεπιστημίου με εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή εμβέλεια. Η περαιτέρω ανάπτυξη και ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων υποδομών κτηριακών και τεχνολογικών και κυρίως του εργαστηρίου Αρχαιομετρίας με διεθνή αναγνώριση. Η ανάπτυξη ευρωπαϊκών και διεθνών δικτύων και συνεργασιών. Η ανάπτυξη δράσεων στην τοπική κοινωνία με στόχο την  αποδοτική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Η βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της παρεχομένης εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η διευκόλυνση της πρόσβασης όλων στα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η διεύρυνση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης (Διά βίου εκπαίδευση και εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση). Η στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία σε επίπεδο πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Η ενίσχυση του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού. Η κατοχύρωση της διαφάνειας, της διαχειριστικής επάρκειας και της κοινωνικής λογοδοσίας του Πανεπιστημίου.

Ο Άνθρωπος, ο Επιστήμονας Νίκος Ζαχαριάς αγάπησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας και κατέστη πρωτοπόρος στην Επιστήμη στην παγκόσμια ερευνητική κοινότητα. Το κυριότερο όμως είναι, ότι ζει στην καρδιά και στο ερευνητικό έργο των μαθητών του. Ο Νίκος δεν πέθανε, απλά καθεύδει.

Ιωάννης Π. Μπουγάς