Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Συναγερμός για το παρεμπόριο συμπληρωμάτων διατροφής -Ελεγχοι σε γυμναστήρια και καταστήματα

Τα τέλη ύψους σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ που δεν καταβλήθηκαν για τη διακίνηση των συμπληρωμάτων διατροφής, που «τσάκωσε» χθες το ΣΔΟΕ, είναι το μικρότερο κακό και σίγουρα όχι αυτό που προβληματίζει τις ελεγκτικές αρχές.

Αυτό που «καίει» είναι η καταλληλόλητα αυτών των προϊόντων, δηλαδή το κατά πόσον μπορούν να καταναλωθούν και σε ποιες ποσότητες, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του χρήστη. Όπως τονίζουν πηγές του ΣΔΟΕ, πρόκειται για προϊόντα που δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, κι αυτό αυξάνει το επίπεδο συναγερμού, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για σχεδόν 2,5 τόνους συμπληρωμάτων διατροφής σε μορφή σκόνης, χάπια, ταμπλέτες, δοχεία με υγρό.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, επειδή προβλέπεται συνιστώμενη δοσολογία στα συμπληρώματα διατροφής, πρέπει να γνωστοποιούνται στον ΕΟΦ για να κρίνει την καταλληλόλητά τους. Τα συγκεκριμένα, όμως, δεν γνωστοποιήθηκαν ποτέ, άρα δεν γνωρίζουμε αν είναι κατάλληλα ή όχι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο ΕΟΦ πήρε δείγματα όχι μόνο για να τα ελέγξει, αλλά και για να διαπιστώσει αν τα συστατικά που αναγράφουν στην ετικέτα είναι ακριβή ή η πραγματική σύνθεση του περιεχομένου κρύβει εκπλήξεις.

Η εταιρεία που πιάστηκε στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ είναι γνωστή στον χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής. Η έδρα της είναι στην Αθήνα, έχει υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη και πουλάει τα προϊόντα, που εισάγει, στα δύο καταστήματα λιανικής που διαθέτει, καθώς και μέσω του e-shop της.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η έρευνα είναι μόλις στην αρχή. Από τα κατασχεμένα στοιχεία θα ψάξουν κατ’ αρχάς αν διέθετε προϊόντα και σε άλλα καταστήματα λιανικής. Το μεγάλο στοίχημα είναι, όμως, να μπορέσουν να εντοπίσουν το πελατολόγιο του ηλεκτρονικού της καταστήματος. Και, προφανώς, το ενδιαφέρον δεν στρέφεται σε φυσικά πρόσωπα που μπορεί να έχουν αγοράσει τα συγκεκριμένα σκευάσματα ή άλλα που πιθανώς δεν έχουν γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ, αλλά το αν αυτά έχουν καταλήξει σε δραστηριότητες «υψηλού κινδύνου», όπως γυμναστήρια.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.iefimerida.gr πατώντας εδώ