Παρασκευή
24
Μάιος
TOP

Συνάντηση Αμυρά με Λαμπρόπουλο για τα «δασικά» ζητήματα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Σε συνάντηση που είχα χθες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Αμυρά, συζητήσαμε για τα «Δασικά» και ιδιαίτερα για την μείωση της γραφειοκρατίας, την απλούστευση των διαδικασιών, τις Επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων, τις αιτήσεις για πρόδηλο σφάλμα, τους δασωμένους αγρούς, τα εκχερσωμένα και άλλα θέματα, ώστε οι πολίτες να διευκολυνθούν και να τους αποδοθούν αυτά που δικαιούνται, στα πλαίσια πάντοτε του Συντάγματος και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  • Πρέπει δε να γίνει γνωστόν στους ενδιαφερόμενους, ότι όσοι δεν είχαν καταθέσει αντιρρήσεις, μπορούν πλέον με τον τελευταίο Νόμο 4915/2022 και την από 29/7/2022 Εγκύκλιο του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, να καταθέσουν αιτήσεις για Πρόδηλο Σφάλμα στις Διευθύνσεις Δασών.
  • Για τους δασωμένους αγρούς, με μια αίτηση στο Δασαρχείο, θα μπορούν κατόπιν εξέτασης και εφόσον είναι σύννομοι να λαμβάνουν βεβαίωση περί μη ύπαρξης δικαιωμάτων του Δημοσίου για πώληση και μεταβίβαση ή καλλιέργεια με επιπλέον διαδικασία.
  • Για τα εκχερσωμένα πρόκειται να υπάρξει Νομοθετική Ρύθμιση για παραχώρηση της χρήσης για καλλιέργεια και για 99 χρόνια, στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ευχαρίστησα τον κ. Αμυρά για τις προσπάθειες, που μέχρι σήμερα έχει καταβάλει, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που αφορούν τα αποκαλούμενα «Δασικά», παρά τους περιορισμούς που επιβάλλει το άρθρο 24 του Συντάγματος, για την τροποποίηση του οποίου, αν και έγιναν προσπάθειες από το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις Αναθεωρήσεις του Συντάγματος (τελευταία έγινε το 2019), τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης δεν συναίνεσαν, με αποτέλεσμα να σημειώνονται αδικίες σε βάρος πολιτών, που πολλές φορές χάνουν τις ιδιοκτησίες τους.