Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Συνεχίζεται η εκτίναξη του κόστους κατασκευής – Αναθεώρηση τιμών ζητούν οι μεγάλοι όμιλοι

Αύξηση των οικοδομικών υλικών κατά 50% και εκτίναξη του κόστους κατασκευής κατά 60%-70% έχει σημειωθεί την τελευταία διετία, προκαλώντας τον έντονο προβληματισμό των κατασκευαστών για τα έργα που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν. 

Ο προβληματισμός για “έργα που δεν βγαίνουν” είναι διάχυτος στον εργοληπτικό κόσμο. Στελέχη του κλάδου δεν βλέπουν υποχώρηση τιμών, τουλάχιστον για την επόμενη διετία, και ως εκ τούτου, όπως επισημαίνουν, απαιτείται λήψη μέτρων, άμεσα.

Ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ), στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη, έθεσε εκ νέου ζήτημα μη αντικειμενικής αντιμετώπισης του προβλήματος των αυξανόμενων τιμών, με λήψη ημίμετρων, χωρίς ριζική αναμόρφωση του συστήματος τιμολόγησης και αναθεώρησης, με δυσμενείς επιπτώσεις στην ομαλή εκτέλεση των έργων λόγω του μειωμένου ύψους καταβολών σε σχέση με το κόστος τους.

Για τον λόγο αυτό ζητούν άμεση ενεργοποίηση της Εταιρείας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών, η οποία μπορεί να συστάθηκε (η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 7/4/2022), ωστόσο η μη τοποθέτηση διοίκησης, την καθιστά ανενεργή.

Οι εργολήπτες ζητούν τη στελέχωση του φορέα, προκειμένου η λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Προσδιορισμού Κόστους Συντελεστών Παραγωγής Τεχνικών Έργων μέσω της εφαρμογής του Παρατηρητηρίου Τιμών, να τεθεί σε εφαρμογή.

Το Παρατηρητήριο Τιμών θα είναι αρμόδιο να ρυθμίζει και να αναπροσαρμόζει, προς τα επάνω ή προς τα κάτω, αυτόματα τις τιμές μέσω διαφανούς και αξιόπιστου συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτυγχάνεται η συστηματική ταξινόμηση και η ενιαία κωδικοποίηση των προϊόντων δομικών κατασκευών και των προμηθευτών τους, καθώς και η εγκαθίδρυση ενός αξιόπιστου μηχανισμού τιμοληψίας και παρακολούθησης των τιμών για τα δομικά υλικά, τα μισθώματα μηχανημάτων και τα ωρομίσθια του εργατοτεχνικού προσωπικού.

Η λειτουργία του Παρατηρητηρίου αναμενόταν να τεθεί σε εφαρμογή και λειτουργία μέχρι το τέλος του 2022, ωστόσο οι διεργασίες για τη στελέχωση του Δ.Σ. του φορέα, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη, με αποτέλεσμα το πρόβλημα των μεγάλων αποκλίσεων στις τιμές των υλικών κατασκευής, να παραμένει.

“Πρέπει άμεσα να επιδιωχθεί η ταχεία προώθηση των ενεργειών για τη θεσμική θωράκιση του κόστους κατασκευής των έργων όπως αυτό εκάστοτε διαμορφώνεται, με τη διαμόρφωση σύγχρονων Αναλυτικών Τιμολογίων Εργασιών και διαμόρφωσης αντικειμενικών Συντελεστών Αναθεώρησης και στη μεταβατική περίοδο έως την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος”, σημειώνει.

Ο Σύνδεσμος ζητά οι τιμές, αναλύσεις, αναθεώρηση να εφαρμόζονται σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις, δηλαδή τόσο στις Συμβάσεις Παραχώρησης όσο και στις συμβάσεις που εμπεριέχουν Συντήρηση και Λειτουργία, καθώς επίσης και την επικαιροποίησης όλων των προϋπολογισμών των προς δημοπράτηση Δημοσίων Έργων.

Νέα αύξηση των οικοδομικών υλικών

Η συνεχής αύξηση των τιμών των υλικών αποτυπώθηκε και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία, παρά τη ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών σε πετρέλαιο και ηλεκτρισμό, καταγράφηκαν νέες ανατιμήσεις 8,4% τον Απρίλιο εφέτος.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Τούβλα (20,2%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (12,9%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (12,7%), Θερμαντικά σώματα (12,6%), Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (11,3%), Παρκέτα (10,3%), Σίδηρο οπλισμού (9,8%), Έτοιμο σκυρόδεμα (9,4%), Ντουλάπες ξύλινες (9,4%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (9,2%), Αγωγούς χάλκινους (8,9%), Μαρμαρόπλακες (8,9%), Παράθυρα ξύλινα (5,8%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (8,5%), Κουφώματα αλουμινίου (8,4%), Τσιμέντο (6,7%), Πόρτες εσωτερικές (6,7%) και Ανελκυστήρες (5,5%). Στον αντίποδα, υπήρξαν μειώσεις τιμών σε: Ηλεκτρική ενέργεια (29,9%) και Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (9,8%).

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 8,4% τον Απρίλιο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2022, έναντι αύξησης 11% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2022 με το 2021.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,7% τον Απρίλιο 2023 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2023, έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών το 2022.

πηγη  capital.gr