Παρασκευή
14
Ιούνιος
TOP

Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις -Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα σε Μάνη και Ηλεία

Συνεχίζεται η μάχη με τα πύρινα μέτωπα στην Πελοπόννησο, με το βλέμμα να είναι στραμμένα σε Γορτυνία και Ανατολική Μάνη. Μάχη μέχρι να τελειώσουμε και με τις αναζωπυρώσεις, την στιγμή που παραμένουν κρίσιμα τα δεδομένα σε μια σειρά από περιοχές σε ότι έχει να κάνει με την επόμενη μέρα.

Δύο είναι τα κύρια σημεία που επιχειρούν πλέον οι πυροσβέστες στην Ανατολική Μάνη της Λακωνίας. Συγκεκριμένα, το ένα μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας, ενώ μία ακόμη μαίνεται στην περιοχή κοντά στη Μονή Τσίγκου, ανάμεσα στην Αρεόπολη και το Γύθειο, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Κρυονερίου.

Φωτιά στην Αρκαδία: Μεγάλο το μέτωπο στη Γορτυνία

Μεγάλο είναι το μέτωπο της φωτιάς στη Γορτυνία σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδία, Χρήστο Λαμπρόπουλο. Ο αντιπεριφερειάρχης μίλησε στην τηλεόραση του Mega και έκανε λόγο για ένα μέτωπο πολλών χιλιομέτρων: «Είναι μια φωτιά που έχει πολύ μεγάλο μέτωπο με πολλές μικρές κατά τόπου εστίες».

Σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση μέχρι χθες είχαν καεί περίπου 39.800 στρέμματα.

Διευκρίνισε πως τα σημεία από τα οποία έχει περάσει η φωτιά είναι ιδιαίτερα δύσβατα και σε πολλές περιπτώσεις οι επίγειες δυνάμεις αδυνατούν να παρέμβουν: «Το μέτωπο έχει πολύ μεγάλο μήκος. Έχει περάσει μέσα από τους οικισμούς Χώρα και Ράγες που είναι μέσα στο δάσος και εκκενώθηκαν έγκαιρα αλλά έχουν καεί σπίτια».

Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως «είναι σημαντική η συμβολή ιδιωτών, που εθελοντικά, με τα δικά τους μηχανήματα, αλλά και τα μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν το βράδυ στις περιοχές Ίσαρης και Χρούσα. Την ίδια ώρα, πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και στη γειτονική περιοχή της Μεσσηνίας, απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά και στη συνέχεια πέρασε στη Μεγαλόπολη.

Συγκεκριμένα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν και στις δύο περιοχές αποτελούνται από 66 πυροσβέστες με 23 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν συνεχώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

H ενημέρωση από την Πυροβεστική

Ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Βόρεια Εύβοια, Ηλεία και Λακωνία: “Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην Πάρνηθα, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από τη Γαλλία με 42 πυροσβέστες, από το Κατάρ με 65 πυροσβέστες και 5 οχήματα και από το Κουβέιτ 40 πυροσβέστες και 6 οχήματα. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

• Η δασική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 873 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 229 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 40 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα και από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 14 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων τριών (3) Ε/Π από Σερβία, δύο (2) Ε/Π από Ελβετία, ενός (1) της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, δύο (2) Ε/Π της Αιγυπτιακής Αεροπορίας Στρατού και ενός (1) Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

• Στις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 313 πυροσβέστες, με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 101 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία (3) Ε/Π και εννέα (9) Α/Φ συμπεριλαμβανομένων ενός (1) Α/Φ της Κροατίας και ενός (1) Α/Φ της Ισπανίας. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

• Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα. Επίσης επιχειρούν ένα (1) Ε/Π και ένα (1) Α/Φ, ενώ συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στα περισσότερα μέτωπα όλων των πυρκαγιών, συνδρομή στα πεζοπόρα τμήματα παρέχουν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.”