Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Σύννεφα ύφεσης πάνω από την Ευρώπη – Εντείνονται οι απειλές για την ελληνική οικονομία

Σε δύσκολο γρίφο εξελίσσεται η προσπάθεια πρόβλεψης για την πορεία της οικονομίας το 2023. Πληθωρισμός, απειλές ύφεσης στην ευρωζώνη, αλλά και οι εξελίξεις από τα μέτωπα της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου, είναι αυτές που θα κρίνουν τον τελικό “λογαριασμό” για την πορεία του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά.

Πληθαίνουν τα “σύννεφα” της ύφεσης πάνω από την Ευρώπη που αναζητεί κοινό βηματισμό στο μέτωπο της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Μπορεί, δε, με βάση τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών, μετά την Άτυπη Σύνοδο της Πράγας, να υπάρχει μια αχτίδα αισιοδοξίας για την διαμόρφωση κοινών δράσεων για τη μείωση του ενεργειακού βάρος στις Ευρωπαϊκές οικονομίας, ωστόσο οι απειλες για την ανάπτυξη παραμένουν.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, “διαμορφώνεται κοινός τόπος στο Συμβούλιο ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή δραστική παρέμβαση για να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο”. “Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί στο επόμενο Συμβούλιο και αφού γίνει η σχετική επεξεργασία σε επίπεδο υπουργών να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση. Χαίρομαι γιατί μετά από επίπονη ελληνική προσπάθεια οι συνθήκες έχουν ωριμάσει. Εστω και καθυστερημένα πρέπει να κινηθούμε για να μειωθούν οι τιμές και να διασφαλίσουμε παράλληλα την επάρκεια τροφοδοσίας” , επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. Η Ελλάδα άλλωστε επενδύει σε μια τέτοια εξέλιξη ώστε να βρει λύσεις στο “γρίφο” των χρηματοδοτήσεων των κρατικών επιδοτήσεων στην ενέργεια, που αποτελούν βασικές μεταβλητές στην προσπάθεια για διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας αλλά και βέβαια της κοινωνικής συνοχής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη news247.gr