Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για το Συνέδριο που θα «αλλάξει» το κόμμα

Το Σάββατο θα στηθούν κάλπες για την πρόταση Τσίπρα: Πρόεδρος και Κεντρική Επιτροπή να εκλέγονται απευθείας από τα μέλη. Κυρίαρχο πολιτικό θέμα η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας και τα “καθαρά” διλήμματα στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Στους ρυθμούς του συνεδρίου του κινείται πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αυλαία ανοίγει την Πέμπτη, με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και του γραμματέα Δημήτρη Τζανακόπουλου, ενώ θα κλείσει την Κυριακή με την ψήφιση των αποφάσεων.

Ημέρα-σταθμός θεωρείται το Σάββατο, καθώς οι 5.000 σύνεδροι θα ψηφίσουν, σε κάλπες, την καταστατική αλλαγή που προτείνει ο κ. Τσίπρας: εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής απευθείας από τα μέλη ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να γίνει “σύγχρονο αριστερό κόμμα με μέλη υπεύθυνα και όχι χειροκροτητές αποφάσεων”.

Η ψηφοφορία με κάλπη αποφασίσθηκε προκειμένου να υπάρχει “καθαρό” και μη αμφισβητήσιμο αποτέλεσμα, κάτι που δεν διασφαλίζεται με τη συνήθη διαδικασία της “δια βοής” έγκρισης.

Όπως έχουμε σημειώσει, θεωρείται βέβαιη η υπερψήφιση της πρότασης  με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, καθώς η ομάδα που κυριαρχεί στο εσωτερικό του κόμματος, οι “προεδρικοί”, επικράτησαν κατά 80% στις εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας για την ανάδειξη των συνέδρων.

Η μειοψηφούσα ομάδα, η “Ομπρέλα” (που έχει τους “53” στον πυρήνα της) εξακολουθεί να διαφωνεί με την πρόταση Τσίπρα, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα προώθησε τη θέση “να μείνουν τα πράγματα ως έχουν”, δηλαδή πρόεδρος και ηγετικό όργανο να εκλέγονται από το συνέδριο.  Δεδομένου ότι μειοψηφούν στο σώμα των συνέδρων, μένει να φανεί με ποιο ποσοστό θα απορριφθεί η θέση τους.

Η επόμενη σημαντική ημερομηνία είναι η 15η Μαΐου, όπου θα στηθούν πάλι κάλπες σε 500 τμήματα της χώρας για την απευθείας εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Μέχρι στιγμής, μόνο ο κ. Τσίπρας είναι υποψήφιος, ενώ η προθεσμία υποβολής άλλων υποψηφιοτήτων λήγει την ερχόμενη Κυριακή. Σημειώνεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και όχι οι “φίλοι”, όπως ισχύει για την εκλογή προέδρου στο ΚΙΝΑΛ. Με την εξής ιδιαιτερότητα:

  • Για Κεντρική Επιτροπή θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο οι 61.600 που έγιναν μέλη μέχρι τις 21 Μαρτίου.
  • Για πρόεδρο όμως θα ψηφίσουν όσοι θα εξακολουθούν να εγγράφονται μέλη ακόμη και “πάνω από την κάλπη”, δηλαδή μέχρι τις 15 Μαΐου.

Ένα στοίχημα, συνεπώς, που πρέπει να κερδηθεί είναι η εγγραφή μεγάλου αριθμού κι άλλων νέων μελών.  Κατά τις πληροφορίες, θα υπάρξει ικανοποίηση εάν τα μητρώα του κόμματος “κλείσουν” με τουλάχιστον 70.000 μέλη, δεδομένου ότι στο προηγούμενο συνέδριο, το 2016, δεν ξεπερνούσαν τα 24.000. Σημειώνεται ότι το συνέδριο επρόκειτο να διεξαχθεί την άνοιξη του 2020 ωστόσο ανεβλήθη δύο φορές λόγω της πανδημίας.

Ισχυρό δίλημμα στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Το πολιτικό ζήτημα που θα κυριαρχήσει στις εργασίες του συνεδρίου θα είναι οι συνεργασίες. Επ’ αυτού, όλα τα στελέχη του κόμματος συμφωνούν στην ανάγκη για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ ο κ.΄Τσίπρας, που άνοιξε το θέμα προ μηνών, θα θέσει τους στόχους και τα διλήμματα προς “όσους αυτοπροσδιορίζονται προοδευτική δύναμη”, δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, το… προαπαιτούμενο που θέτουν στελέχη της Χ. Τρικούπη, με πρώτον τον Νίκο Ανδρουλάκη, να αναζητηθεί “τρίτο πρόσωπο” για το ρόλο του πρωθυπουργού σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, δεν μπαίνει καν σε συζήτηση.

Για δύο λόγους:

  • Τον πρωθυπουργό τον αναδεικνύουν οι πολίτες με τη ψήφο τους, δίνοντας ισχυρό ποσοστό ή όχι στο κόμμα του οποίου ηγούνται. Συνεπώς, σε μία συζήτηση μεταξύ δύο (και περισσοτέρων) κομμάτων για το ενδεχόμενο κυβερνητικής σύμπραξης, τον πρωθυπουργό θα τον “δείξει” η κάλπη. 
  • Ο κ. Τσίπρας έχει κάνει σαφές (και το επανέλαβε στο Φόρουμ των Δελφών) ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχθεί εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό. “Τον επικεφαλής μίας κυβέρνησης τον αναδεικνύουν οι πολίτες, όχι το παρασκήνιο και οι παρακάμαρες”, είπε χαρακτηριστικά.

Θεωρείται πολύ σημαντικό, μάλιστα, το γεγονός ότι μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη δεν παρατηρήθηκε καμία αποχώρηση “πασοκογενούς” από την Προοδευτική Συμμαχία που συνθέτει τον “νέο” ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 και μετά.

“Σε επίπεδο στελεχών, αλλά και μελών”, όπως επισημαίνεται, παραπέμποντας στην εγγραφή νέων μελών.

Γ. Δραγασάκης: “Βλέπω συγκλίσεις” 

Για το θέμα της κυβέρνησης συνεργασίας τοποθετήθηκε χθες, από το Φόρουμ των Δελφών, και ο Γιάννης Δραγασάκης.  Τείνοντας μάλιστα χείρα συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι δεν πρέπει (τα δύο κόμματα) να μείνουν στο παρελθόν αλλά να κοιτάξουν μπροστά διότι “ως πολιτικές δυνάμεις έχουν ένα μέλλον, εγώ βλέπω συγκλίσεις”.

Πρόσθεσε δε: “κατανοώ ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχουν ενιαίες απόψεις σ’ αυτά τα θέματα κάτι που δημιουργεί στον Νίκο Ανδρουλάκη ένα πρόβλημα. Αναγκάζεται το πρωί να κατηγορεί τον Μητσοτάκη και το απόγευμα τον Τσίπρα. Δεν οδηγεί κάπου αυτό, χρειάζεται μια καθαρή γραμμή”.

Πηγή: euro2day.gr 
Της Μαρίνας Μάνη