Δευτέρα
16
Σεπτέμβριος
TOP

Τ. Αδαμόπουλος: «Επενδύουμε στην ενεργειακή κοινότητα στην Πελοπόννησο -Ανάπτυξη με προτεραιότητες, σχεδιασμό και σεβασμό στο περιβάλλον» (video)

Η προσπάθεια για μια πιο πράσινη, πιο καθαρή, πιο βιώσιμη ενεργειακή πολιτική συνεχίζεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία μετουσιώνεται μέσω της ενεργειακής κοινότητας και μέσω του προγράμματος Απόλλων έρχεται ανακουφίσει την πίεση που ασκείται μέσω του ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις και σε φορείς του δημοσίου.

«Θα συμμετάσχουμε στο Πρόγραμμα Απόλλων με την ενεργειακή κοινότητα την οποία δημιουργήσαμε ήδη μέσα στον Αύγουστο και έχουμε καλέσει όλους τους δημιουργικούς δικαιούχους από τις 30 Αυγούστου να συμμετάσχουν σε αυτή», όπως εξήγησε ο Τάσος Αδαμόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας μιλώντας στην τηλεόραση BEST «ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα Απόλλων και από τις μειώσεις του κόστος. Μέσα από το πρόγραμμα Απόλλων, στο οποίο προφανώς και η περιφέρεια συντάσσεται με την επιλογή αυτή για μια πιο βιώσιμη, πιο αποδοτική, πιο πράσινη, πιο καθαρή ενεργειακή πολιτική.»

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, Περιφέρειες και Δήμοι, Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, γενικοί και τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, ΓΟΕΒ ή ΤΟΕΒ. Εξειδικεύοντας τα βήματα ο κ. Αδαμόπουλος εξήγησε πως αφού συγκεντρωθούν οι ανάγκες και αποσταλούν στο αρμόδιο Υπουργείο επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας «μεταξύ έτοιμων, ώριμων και αδειοδοτημένων έργων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον ενεργειακό χώρο του ΔΕΔΙΕ και της ΡΑΕ. Και το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μικρότερο ενεργειακό κόστος στους δικαιούχους, που μπορεί να φτάσει μέχρι και 50%» κάτι που όπως είπε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης αυτό «θα γίνει μέσω ΑΠΕ».

Μιλώντας για τις πρόσφατες αποφάσεις στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και την αρνητική γνωμοδότηση για την κατασκευή αιολικού σταθμού στη Μονεμβασιά, ο κ. Αδαμόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην άποψη που εκφράζουν οι τοπικές κοινωνίες και είπε: «Δεν είναι όλες οι περιοχές προτεραιότητά μας να τις κάνουμε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας… Υπάρχουν περιοχές που οι προτεραιότητες μας στο δικό μας σκεπτικό, στη δικιά μας λογική είναι άλλες. Η Μάνη όπως και η Μονεμβασιά έχουν ανεπτυγμένο τουρισμό, έχουν φοβερό πολιτιστικό απόθεμα, έχουν μεγάλη ιστορία και τεράστιο φυσικό κάλλος.»

Αρνητική ήταν και η γνωμοδότηση για τον υδροηλεκτρικό σταθμό στο Καρβέλι  για τον οποίο ο κ. Αδαμόπουλος επισήμανε ορισμένες ανακρίβειες «οι οποίες περιέχονταν στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατατέθηκαν. Είχαν αναδειχθεί από το Δήμο σε σχέση με το ΓΠΣ και κατά πόσο συνάδει με τις χρήσεις του. Εν τέλει και η τοποθέτηση της Περιφερειακής Επιτροπής Περιβάλλοντος ήταν αρνητική σε αυτό το θέμα.»

Κλείνοντας απάντησε  σχετικά με την θετική γνωμοδότηση στο νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό εξηγώντας πως «δεν είχαμε μια απλή θετική γνωμοδότηση ως προς τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αλλά αυτή συνοδεύτηκε από ένα πλήθος όρων και προτάσεων και ζητούμε να ενσωματωθούν στο υπό έγκριση ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό.»