Τα αμύγδαλα μειώνουν την όρεξη

Εξετάζοντας πώς τα αμύγδαλα μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου 30 με 50 γραμμάρια αμύγδαλα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουν καθημερινά.

Στην μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν αμύγδαλα – σε αντίθεση με ένα σνακ με υδατάνθρακες, ισοδύναμο σε θερμίδες – μείωσαν την ενεργειακή τους πρόσληψη κατά 72 θερμίδες, με τις περισσότερες συνήθως να προέρχονται από πρόχειρο φαγητό, στο επόμενο γεύμα.

«Η έρευνά μας εξέτασε τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη και πώς οι ξηροί καρποί — ειδικά τα αμύγδαλα — μπορεί να συμβάλλουν στον έλεγχο της όρεξης. Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν αμύγδαλα παρουσίασαν αλλαγές στις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξή τους και ότι αυτές μπορεί να συνέβαλαν στη μείωση της πρόσληψης τροφής κατά 300 kJ» αναφέρουν οι ερευνητές.

Πώς ενισχύουν τις προσπάθειές μας για αδυνάτισμα

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν αμύγδαλα είχαν 47% χαμηλότερες αποκρίσεις στο πεπτίδιο C, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων, υψηλότερα επίπεδα γλυκαγόνης (39% υψηλότερα) και παγκρεατικών πολυπεπτιδικών αποκρίσεων (44% υψηλότερα).

Η γλυκαγόνη στέλνει σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο, ενώ το παγκρεατικό πολυπεπτίδιο επιβραδύνει την πέψη, γεγονός που μπορεί να μειώσει την πρόσληψη τροφής, ενθαρρύνοντας και τα δύο την απώλεια βάρους.

«Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά οξέα, στα οποία αποδίδεται η χορταστική τους ιδιότητα» αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι η κατανάλωση αμυγδάλων προκαλεί μικρές αλλαγές στην ενεργειακή πρόσληψη των ανθρώπων, ωστόσο μπορεί να φέρει μακροπρόθεσμα τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Ακόμη και μικρές, θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε βάθος χρόνου. Όταν κάνουμε μικρές, βιώσιμες αλλαγές, είναι πιο πιθανό να βελτιώσουμε τη συνολική μας υγεία μακροπρόθεσμα» καταλήγουν οι ερευνητές.