Σάββατο
7
Σεπτέμβριος
TOP

Τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπουν οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Παρά τη σχετικά ευχάριστη έκπληξη με την αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου, είναι σαφές ότι οι τρείς χώρες “ατμομηχανές” της ανάπτυξης, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία δεν βρίσκονται ακόμη στο δρόμο για την ουσιαστική ανάκαμψη των οικονομιών τους. 

Χωρίς ισχυρή ανάπτυξη όμως, θα είναι πολύ δύσκολη η αναχρηματοδότηση του χρέους που έχει φτάσει στο 90% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, με τα επιτόκια του ευρώ σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το ίδιο δύσκολος θα είναι ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ, όπως προβλέπουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες. Μέσα σε αυτή την κακή συγκυρία, η ΕΚΤ ετοιμάζεται να διαλέξει τις ημερομηνίες στις οποίες θα κάνει τις αναμενόμενες δύο μειώσεις επιτοκίων μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Σε αυτή την συγκυρία, ο πληθωρισμός δείχνει αστάθεια σε ότι αφορά την πτωτική του πορεία. Λόγω των υπηρεσιών (αυξήθηκαν 4% τον Ιούλιο) και της επανάκαμψης των αυξήσεων τιμών στην ενέργεια, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έκανε μια “στάση”. Αυξήθηκε οριακά στο 2,6% τον Ιούλιο από 2,5% το Ιούνιο. Ακόμη και αν έχουν δίκαιο αυτοί που λένε ότι ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες αργεί να αντιδράσει σε περιβάλλον πτώσης των τιμών, είναι πολύ πιθανό οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ να αναβληθούν για αργότερα μέσα στο έτος ή για το 2025, κάτι που θα περιπλέξει τα πράγματα .

Την ίδια ώρα η ΕΕ και κατ’ επέκταση και η Ευρωζώνη απομακρύνονται από το τραίνο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αφήνοντας μεγαλύτερο προβάδισμα στην Κίνα και στις ΗΠΑ στις οποίες κατευθύνεται πλέον ο κύριος όγκος των ξένων επενδύσεων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη capital.gr