Κυριακή
3
Νοέμβριος
TOP

Τα έργα αντλησιοταμίευσης που βάζει σε τροχιά υλοποίησης η ΔΕΗ – Η Αρκαδία στις περιοχές που έχουν μπει στο στόχαστρο

Ψηλά στην ατζέντα της ΔΕΗ παραμένουν τα έργα αντλησιοταμίευσης, με τον Όμιλο να διαθέτει εδώ και χρόνια σε λειτουργία δύο μονάδες, τη πρώτη στο φράγμα της τεχνητής λίμνης Σφηκιάς στον ποταμό Αλιάκμονα και την δεύτερη στο φράγμα του Θησαυρού στον ποταμό Νέστο.

Όπως προκύπτει από την από την οικονομική της έκθεση για το α’ εξάμηνο του 2024, η ΔΕΗ βρίσκεται στην διαδικασία διερεύνησης και ωρίμανσης για την κατασκευή έργων αντλησιοταμίευσης – παραγωγής και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας (PHS) σε επιλεγμένες θέσεις εντός της Ελληνικής Επικράτειας, για τα οποία έργα έλαβε αδειοδότηση από την ΡΑΑΕΥ.

Πρόκειται για τα εξής:

1. Έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 148 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 148 MW στη θέση «Ορυχείο Καρδιάς» της Δημοτικής Ενότητας Δημητρίου Υψηλάντη του Δήμου Κοζάνης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

2. Έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 183 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 181 MW στη θέση «Ορυχείο Μεγαλόπολης» της Δημοτικής Ενότητας Μεγαλόπολης του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

3. Έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 475 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 448 MW στη θέση «ταμιευτήρας ΥΗΣ Σφηκιάς (Μπράβας)» της Δημοτικής Ενότητας Βέροιας του Δήμου Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας .

4. Έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 227 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 221 MW στη θέση «Ορυχείο Νοτίου Πεδίου» της Δημοτικής Ενότητας Ελλησπόντου του Δήμου Κοζάνης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε αντικατάσταση (για τεχνοοικονομικούς λόγους) του σχεδιαζόμενου έργου Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 156 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 150 MW στη θέση «Ορυχείο Μαυροπηγής» της Δημοτικής Ενότητας Πτολεμαΐδας του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, η ΔΕΗ βρίσκεται στην διαδικασία διερεύνησης και ωρίμανσης για την κατασκευή έργων προσθήκης άντλησης (αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας) στους υφιστάμενους Υδροηλεκτρικούς σταθμούς Πουρναρίου και Καστρακίου.

Σύμφωνα με το νέο ΕΣΕΚ, τα αντλησιοταμιευτικά έργα προτείνεται από 700 MW σήμερα να φτάσουν σε ισχύ τα 1.745 MW το 2030, τα 2.949 MW το 2035, τα 4.464 MW το 2040, τα 5.251 MW το 2045 και τα 5.453 MW το 2050.

Σημειώνεται ότι τα περίπου 700 MW αντλησιοταμίευσης που λειτουργούν στην χώρα ανήκουν στη ΔΕΗ, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι και η κατασκευή του mega project αντλησιοταμίευσης 680 MW στην Αμφιλοχία από την ΤΕΡΝΑ το οποίο αναμένεται να τεθεί σε κανονική λειτουργία τους πρώτους μήνες του 2026.

Η εκμετάλλευση του αντλητικού υδροηλεκτρικού της χώρας θεωρείται μέγιστης σημασίας για την αξιοπιστία και ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος, αφού η άντληση δρα συμπληρωματικά προς την αποθήκευση με μπαταρίες, μπορεί υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει ως μακρόχρονη αποθήκευση και έτσι επιτρέπει τη μέγιστη διείσδυση αλλά και λειτουργία των ΑΠΕ στο σύστημα χωρίς κίνδυνο.

πηγη ypodomes.com