Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

Τα micro και macro εμπόδια των ελληνικών επιχειρήσεων -Σαρωτική η επέλαση της ενεργειακής κρίσης

Υπ’ αριθμόν ένα «πονοκέφαλο» αποτελεί για τις επιχειρήσεις το υψηλό ενεργειακό κόστος, με το 53,5% των εταιρειών που συμμετείχαν στην ετήσια έρευνα του ΣΕΒ «Business Pulse 2022» να θεωρούν τις υψηλές τιμές του ρεύματος το σοβαρότερο εμπόδιο για την αναπτυξιακή τους πορεία, σε μικροοικονομικό επίπεδο.

Ενδεικτικό της απότομης και σαρωτικής επέλασης της ενεργειακής κρίσης είναι το γεγονός ότι στην έρευνα του 2021 το ίδιο πρόβλημα ιεραρχούσε υψηλά το 28,6% των εταιρειών.

Όπως προκύπτει από το Business Pulse 2022 του ΣΕΒ, στον πίνακα των μικροοικονομικών ανησυχιών τη δεύτερη θέση με 31,7% το 2022 (έναντι 27,4% το 2021) καταλαμβάνει η «καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και την επίλυση διαφορών με το κράτος και τους ιδιώτες», ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί η πολυνομία και το ασαφές θεσμικό πλαίσιο με 30,6% (29% το 2021).

Μάλιστα, το υψηλό κόστος ενέργειας πλήττει τις επιχειρήσεις «οριζόντια», ανεξαρτήτως δηλαδή των σχεδίων τους για την τρέχουσα χρονιά που στην ετήσια έρευνα του ΣΕΒ κατηγοριοποιούνται ως «ανάταξη», «σταθερότητα» και «ανάπτυξη». Για τις εταιρείες που προκρίνουν την ανάταξη το ενεργειακό κόστος αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα σε ποσοστό 58,7%, για αυτές που επιδιώκουν τη σταθερότητα σε ποσοστό 60,7%, ενώ για όσες έχουν ως στόχο την ανάπτυξη σε ποσοστό 48%.

Αν και για τις τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων η ενεργειακή κρίση αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα, το δεύτερο κατά σειρά εμπόδιο σε μικροοικονομικό επίπεδο είναι διαφορετικό ανά κατηγορία. Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία ανάταξης θίγονται από την αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση και από τον ακριβό τραπεζικό δανεισμό (σε ποσοστό 58,6%), το «ασταθές και ασαφές φορολογικό πλαίσιο» αποτελεί βασικό πρόβλημα για το 59,7% των εταιρειών που βρίσκονται σε διαδικασία σταθεροποίησης, ενώ η «καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και την επίλυση διαφορών με το κράτος και τους ιδιώτες» αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα, με 22,5%, για τις εταιρείες που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης.

Τα macro-εμπόδια

Όσον αφορά τα προβλήματα σε μακροοικονομικό επίπεδο, στην πρώτη θέση έρχονται οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές για τα νομικά πρόσωπα – αν και με σημαντική αποκλιμάκωση το 2022 έναντι του 2021 (38,3% έναντι 45,5%). Η επιβάρυνση στην ανταγωνιστικότητα από το ενεργειακό κόστος αποτελεί το δεύτερο σοβαρότερο μακροοικονομικό πρόβλημα των επιχειρήσεων (με 37,3%), ενώ στην τρίτη θέση έρχεται το ζήτημα των υψηλών φορολογικών – ασφαλιστικών συντελεστών για τα φυσικό πρόσωπα (ποσοστό 32,8%).

διαβάστε την συνέχεια των αποτελεσμάτων της έρευνας στο ρεπορτάζ του www.ot.gr πατώντας εδώ