Δευτέρα
22
Απρίλιος
TOP

Τα τρία σενάρια για τον χρόνο των εκλογών: Αποφάσεις Μητσοτάκη μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων

“Οταν ο Μητσοτάκης λέει ότι δεν έχει αποφασίσει πότε θα πάει τη χώρα σε εκλογές, είναι ειλικρινής”, λέει συνεργάτης του, όταν του θέτουν την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Για να συνεχίσει λέγοντας ότι “τις τελικές του αποφάσεις θα τις πάρει μέσα στις γιορτές”.

Ο πρωθυπουργός πάντως συχνά πυκνά αναφέρει στους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου ότι υπάρχουν ακόμη εκρεμμότητες για τη χώρα πριν την προσφυγή στις κάλπες, αν και “μπερδεύει” το μήνυμα όταν την ίδια ώρα λέει ότι “μυρίζει εκλογές” και όταν ζητάει- από τη βρετανική πρωτεύουσα όπου βρέθηκε το διήμερο- από τους ομογενείς, να μην πάει καμία ψήφος χαμένη.

Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι περιοδείες που πραγματοποιεί τους τελευταίους δύο μήνες σε όλη τη χώρα, έχουν βάλει φωτιά στα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που σπεύδουν να κλείσουν τις λίστες τους και να οργανωθούν ενόψει της διπλής κάλπης. Για την αντιπολίτευση δεν μυρίζει απλά εκλογές, αλλά είναι προ των πυλών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, που κρατάει και το κλειδί των εξελίξεων, ο προβληματισμός για τον χρόνο των εκλογών είναι έντονος, καθώς στόχος είναι να βρεθεί το κάταλληλο momentum.

Οι ημερομηνίες

Είναι εφικτό οι εκλογές να γίνουν στις 5 Φεβρουαρίου;

Είναι ένα σενάριο που ακούγεται τελευταία μετά την κινητικότητα που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός τόσο με τις εξορμήσεις στην περιφέρεια όσο και με την ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία της ΝΔ, όταν και επίσημα ζήτησε από όλα τα στελέχη να βρεθούν δίπλα του, στον κοινό αγώνα για την νίκη και κυρίως για την αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές. Αυτήν την άποψη διατυπώνουν και αρκετοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος, λόγω της δημοσκοπικής υπεροχής που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα φέρει ο χρόνος.

Εκτός απο την ακρίβεια, ή τις ανατροπές λόγω του πολέμου, φαινόμενα Πάτση, ή εικόνες πλειστηριασμών μπορεί να πλήξουν ανεπανόρθωτα την εικόνα της κυβέρνησης. Αυτό το σενάριο όμως έχει ένα πρόβλημα. Οπως έχει πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς στο briefing, οι εκλογές του 2023 θα γίνουν βάσει της νέας απογραφής, τα επίσημα στοιχεία της οποίας θα ανακοινωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου, εκτός απροόπτου. Συνεπώς μία πιθανή εκλογική αναμέτρηση τον Φεβρουάριο πρέπει να γίνει με την παλαιότερη απογραφή. Επιπλέον, ο χειμώνας δεν φαίνεται να είναι η καλύτερη εποχή για μία διπλή εκλογική αναμέτρηση, καθώς εάν ο καιρός είναι δύσκολος, πολλοί ψηφοφόροι μπορεί να μην πάνε στην κάλπη.

Το δεύτερο σενάριο που παραμένει ισχυρό είναι αυτό του Απριλίου, με δύο Κυριακές να κυκλώνονται στο ημερολόγιο. Η 2η και η 9η Απριλίου, με την τελευταία να βρίσκεται κοντά στο Πάσχα και να διευκολύνει και τους ετεροδημότες.

Με δεδομένο ότι η επόμενη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής θα πρέπει να στηθεί 40 ημέρες μετά, δεν διαταράσσονται οι πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ τα θετικά μέτρα για την τσέπη των συνταξιούχων και των γιατρών του ΕΣΥ θα έχουν “χωνευτεί”. Την ίδια ώρα θα έχει ανοίξει και η συζήτηση για μία νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου.

Υπάρχει βέβαια και το 3ο σενάριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εξαντλήσει την 4ετία στην κυριολεξία και να πάει στις εκλογές τον Ιούλιο. Το σενάριο φαίνεται απίθανο, όμως πρόσφατα το Θεωρείο της Καθημερινής ανέφερε ότι είναι ένα πιθανό σενάριο που υποστηρίζουν ορισμένοι στην κυβέρνηση. Εχει το αβαντάζ ότι η κυβέρνηση θα έχει ξεδιπλώσει τις πρωτοβουλίες της στη διάρκεια του χειμώνα και ότι η υπόθεση των υποκλοπών θα είναι πλέον μακριά χρονικά. Αλλά αντέχει το σύστημα τέτοια παράταση;

Αυτός ο προεκλογικός χορός που έχει ανοίξει, δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, γιατί όλοι οι υποψήφιοι θα δείξουν σημάδια κούρασης, μαζί τους πιθανόν και οι ψηφοφόροι.

πηγη thetoc.gr