Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

«Ταφόπλακα» για τους ελεύθερους επαγγελματίες το νέο φορολογικό σύστημα -Επικρίσεις από Χατζηθεοδοσίου (video)

«Ταφόπλακα» για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι το νέο φορολογικό σύστημα που εκτοξεύει το ποσό που πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον κατά 30%. Στο ζήτημα αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τονίζοντας  «Φάνηκε ότι κάτι δεν πάει καλά από τις ευρωεκλογές, στις προηγούμενες εκλογές το 47% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είχε ψηφίσει ΝΔ, που σήμερα έγινε 28%, αυτό έδωσε τις σκέψεις και ήδη μιλάνε για να δούνε κάποιες διορθωτικές αλλαγές στο νόμο αντιλαμβανόμενοι ότι τόσο το τεκμαρτό όσο κάθε χρόνο τα αυξάνοντα κέρδη δεν περπατάει υπάρχει μεγάλη αντίδραση. Αυτή τη στιγμή περίπου το 10% έκανε φορολογική δήλωση και ακόμα  ένα μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται και τι καλείται να πληρώσει».

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και στάθηκε στο γεγονός ότι το τεκμαρτό εισόδημα δεν υπάρχει σε άλλη χώρα της Ευρώπης αναφέροντας χαρακτηριστικά «Είχε γίνει στην Ελλάδα το 1970, ο οποίος νόμος απέτυχε και μάλιστα αποσύρθηκε γρήγορα και στην Καλαμάτα και στη Μεσσηνία υπάρχουν πάρα πολλοί που έχουν 2- 3 διαφορετικές δραστηριότητες , η φορολογία είναι αυτοτελής για κάθε δραστηριότητα δηλαδή θα πληρώσει ξεχωριστά». Παράλογο χαρακτήρισε το γεγονός ότι μια επιχείρηση σε μια πόλη πληρώνει το ίδιο φόρο με μια επιχείρηση στην επαρχία «μπαίνει στην ίδια μοίρα αυτός που έχει μια επιχείρηση στο Κολωνάκι με αυτό που έχει μια επιχείρηση στον Μελιγαλά, το οποίο είναι παράλογο, Από που κι ως που είναι σίγουρο ότι μια επιχείρηση κάθε χρόνο θα έχει κέρδη».

Μεταξύ άλλο μίλησε για το «φορολογικό πάρτι» των τραπεζών, οι οποίες δεν πλήττονται από τα πρόστιμα «Η κυβέρνηση θέλει να μαζέψει 550 εκατομμύρια, αλλά την ίδιας στιγμή δε φορολογεί τις τράπεζες που δηλώνουν μόνες τους 7,5 δις. κέρδη, τα 2 δις από αυτά αφορούν τις ενδιάμεσες χρεώσεις και η κυβέρνηση τους έβαλε 41 εκατομμύρια πρόστιμο».

Παράλληλα τα στοιχεία του παγκόσμιου δείκτη επιχειρηματικής πολυπλοκότητας καταρρέουν οποιαδήποτε αφήγημα επιχειρηματικής δραστηριότητας υπάρχει στη χώρα μας δείχνοντας ότι η χειρότερη χώρα για επιχειρηματική δραστηριότητα είναι η Ελλάδα. Πάνω σε αυτό ο κ. Χατζηθεοδοσίου σχολίασε «Το θέμα του φορολογικού νόμου είναι καθαρά πολιτικό που θέλει κυβέρνηση να πάει την οικονομία και εκεί ουσιαστικά είναι η αντίθεση μας.. θα πρέπει να σκεφτεί καλά γιατί αυτή η μικρομεσαία επιχείρηση που τη λέει η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας είναι κατά βάση κατά 90% οικογενειακές επιχειρήσεις το μήνυμα που πήρε από τις ευρωεκλογές θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψιν της γιατί η οικονομία η κοινωνία το μέλλον της πατρίδας μας εξαρτάται από τις μικρομεσαίες που είναι το 99,2% των επιχειρήσεων της χώρας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα κατάθεση αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ έκαναν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες αντιδρώντας στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.