Τετάρτη
6
Δεκέμβριος
TOP

Τέλος η αγωνία για τους υποψηφίους – Η ανακήρυξη των συνδυασμών στους δήμους της Μεσσηνίας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – Κανένα θέμα αναβολής

Τελείωσε η αγωνία των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών και κατ’ επέκταση και των συμμετεχόντων τους στους συνδυασμούς τους με την ανακήρυξη από τα κατά τόπους Πρωτοδικεία που είχε οριστεί ότι θα γίνει σήμερα, Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου.

Η ανακήρυξη έγινε επί των συμμετεχόντων που επιτυχώς κατέθεσαν και έλαβαν ηλεκτρονικό πρωτόκολλο από την Ηλεκτρονική Πύλη Υποψηφιοτήτων του gov.gr, που παρέμεινε ανοιχτή ως τις 23:59 της 31ης Αυγούστου 2023.

Δείτε παρακάτω όλους τους υποψηφίους των συνδυασμών στη Μεσσηνία:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Απόφαση-Ανακήρυξης-Υποψηφίων-Περιφέρειας-Πελοποννήσου

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ 

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Όσοι δεν κατέθεσαν υποψηφιότητες δεν αναμένεται να εμφανίζονται καν στην απόφαση του Πρωτοδικείου, ούτε συνδυασμοί που ακυρώνονται. Δηλαδή, αν δεν κατατέθηκε εγκαίρως ο συνδυασμός στην ηλεκτρονική πύλη, τότε για το Πρωτοδικείο δεν κατατέθηκε ποτέ, δεν ελέγχθηκε ποτέ και δε θα κριθεί η νομιμότητά του ποτέ. Δηλαδή σαν να μην κατατέθηκε ποτέ. Όσοι συνδυασμοί ή υποψήφιοι εμφανίζονται με την ένδειξη «Άκυροι», σημαίνει ότι κατατέθηκαν επιτυχώς, όμως για άλλους λόγους η νομιμότητά τους πάσχει ή υπάρχει κώλυμα και δεν ανακηρύσσονται.

Η ανακήρυξη πραγματοποιήθηκε με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή από έδρας καθώς επίσης με ανάρτηση των αποφάσεων ανακήρυξης στο διαδίκτυο.

Κανένα θέμα αναβολής

Δεν υπάρχει θέμα αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του aftodioikisi.gr, σε συνέχεια της σχετικής πρότασης του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστού. Αν και πολλοί μπερδεύτηκαν, ο κ. Αγοραστός ζήτησε αναβολή μόνο για τη Θεσσαλία: «Δεν μπορούν να γίνουν οι εκλογές. Δεν είναι απόφαση της Περιφέρειας βέβαια. Αν ήταν απόφαση της Περιφέρειας δεν θα γίνονταν οι εκλογές σε αυτή την ημερομηνία. Και σας ρωτώ: Πώς θα πάνε σε όλες αυτές τις περιοχές να ψηφίσουν; Το έχω θέσει ήδη το θέμα στο ΥΠΕΣ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ www.aftodioikisi.gr ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται σε ένα μήνα από σήμερα (8 και 15 Οκτωβρίου), και η κυβέρνηση, εφόσον εισακουγόταν η πρόταση Αγοραστού θα μπορούσε να περάσει σχετική νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή.

Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη στο Μαξίμου και το υπουργείο Εσωτερικών. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις συζητήσεις που γίνονται:

-Ο χρόνος έως τις εκλογές είναι πολύ μεγάλος για να μην έχει επανέλθεί μία πρώτη «κανονικότητα» στη καθημερινή ζωή στη Θεσσαλία.

-Ο Κ. Αγοραστός, παρότι στο επίκεντρο της κριτικής από πολλές πλευρές, δεν φαίνεται να έχει ικανό αντίπαλο για να τον ανατρέψει. Είναι ενδεικτικό ότι ο κοινός υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουρέτας είναι πάρει το 2019 ως ανεξάρτητος μόλις 5,42 % έναντι 55,72% του νυν περιφερειάρχη, που είχε εκλεγεί από τον α΄ γύρο. Μάλιστα, ο κ. Αγοραστός που διεκδικεί μια τέταρτη θητεία, είχε τότε  αυξήσει το ποσοστό του σε σχέση με το 2014 (42,9%) κατά σχεδόν 13 ποσοστιαίες μονάδες. Τώρα του φτάνει το ποσοστό του 2014 αυξημένο κατά 0,1% για να επανεκλεγεί από τον α΄ γύρο.