Δευτέρα
20
Μάρτιος
TOP

Τέλος στην απομόνωση της Κίνας μετά από 1.016 μέρες: Τι σημαίνει το άνοιγμα των συνόρων για την παγκόσμια οικονομία

Στις 8 Ιανουαρίου η Κίνα ανοίγει ξανά τα σύνορά της, μετά από 1.016 ημέρες απομόνωσης, και μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον Economist.

Η πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων» της χώρας υπήρξε ένα κοινωνικό και οικονομικό πείραμα χωρίς προηγούμενο: μια τεράστια εκστρατεία δημόσιας υγείας που κράτησε την ασθένεια σε απόσταση, το καμάρι και η χαρά του Σι Τζινπίνγκ που στο τέλος έγινε ένας εφιάλτης για πολλούς από τους 1,4 δισ. κατοίκους της Κίνας. Όταν ανοίξουν τα σύνορά της στις 8 Ιανουαρίου, η Κίνα θα έχει περάσει 1.016 ημέρες απομόνωσης από τον έξω κόσμο.

Πριν από την ύπαρξη εμβολίων, οι Κινέζοι αξιωματούχοι μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι αυτή η προσέγγιση ήταν απαραίτητη για να σωθούν ζωές. Στο τέλος, το πείραμα προσέφερε μια ζοφερή πραγματικότητα με μεγάλο οικονομικό κόστος. Το ΑΕΠ της Κίνας πιθανότατα αυξήθηκε κατά λιγότερο από 3% το 2022, πολύ κάτω από τον επίσημο στόχο του 5,5% περίπου – ένα έλλειμμα περίπου μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις μπλόκαραν τις πιο προηγμένες αλυσίδες εφοδιασμού στον κόσμο.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.iefimerida.gr πατώντας εδώ