Σάββατο
3
Ιούνιος
TOP

Τέλος στο ράλι της παγκόσμιας αγοράς κατοικίας – Οι πιο ευάλωτες χώρες

Σημαντική επιβάρυνση στην παγκόσμια αγορά κατοικίας θα προκαλέσει η αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους ζωής, επιβραδύνοντας όχι μόνο την άνοδο των τιμών, αλλά και τη ζήτηση. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Fitch, η οποία εκτιμά πως το 2023 και το 2024, τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να δέχονται πλήγματα στους ισολογισμούς τους λόγω του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, η Fitch αναμένει ότι οι ονομαστική αύξηση στις τιμές κατοικιών θα μειωθεί ή θα επιβραδυνθεί σημαντικά το 2023 στην πλειονότητα των χωρών. Αυτό αποδίδεται ιδίως στη μείωση της ζήτησης λόγω των υψηλών επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, αλλά και στην περαιτέρω αύξηση του κόστους ζωής. Τα σημάδια ήταν ήδη εμφανή στις αγορές της Αυστραλίας, του Καναδά, της Κίνας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, όπου το δεύτερο εξάμηνο του 2022 καταγράφηκε πτώση στις τιμές κατοικιών.

Οι αναλυτές της Fitch αναμένουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν πάνω από τα επίπεδα προ-πανδημίας, διότι σε ορισμένες αγορές τα προβλήματα στην προμήθεια κατοικιών θα περιορίσει τη διόρθωση στις τιμές. Παράλληλα, η ζήτηση δεν προβλέπεται να διολισθήσει περαιτέρω λόγω της δημιουργίας νέων νοικοκυριών σε ορισμένες αγορές και εξαιτίας των ισχυρών εσόδων των νοικοκυριών σε άλλες.
διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ του moneyreview.gr πατώντας εδώ