Πέμπτη
10
Οκτώβριος
TOP

Τέλος ταφής και διαχείριση απορριμμάτων «καίνε» τους δήμους -Θ. Βασιλόπουλος: «Αναγκαζόμαστε να κάνουμε αυτή την αύξηση» (video)

«Καίει» τους δήμους η διαχείριση των απορριμμάτων -εκεί όπου δεν έχει έως τώρα ολοκληρωθεί όλος ο σχεδιασμός- και ειδικά το τέλος ταφής. Συνέπεια αυτών των δύο νέων καταστάσεων, είναι πλέον, να εμφανίζεται μια δυσαναλογία στα οικονομικά, και, μια συνθήκη που επιβάλλει την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών. Στο 27% ανέρχεται ο μέσος όρος της αύξησης των τελών στο δήμο Καλαμάτας, με τον δήμαρχο να στέκεται στα όσα προβλέπονται να εξελιχθούν.

Αναλυτικά τα όσα επεσήμανε ο δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου:

«Η διαχείριση των απορριμμάτων έχει κόστος, αυτό το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Τα σκουπίδια δεν είναι χρυσός. Ζούμε σε μια καταναλωτική κοινωνία, παράγουμε απορρίμματα και τα απορρίμματα μας οφείλουμε να τα διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μην επιβαρύνουμε τις επόμενες γενιές, γιατί βλέπουμε με την κλιματική αλλαγή, με την κλιματική κρίση τι συμβαίνει.

Ο Δήμος Καλαμάτας σταμάτησε να διαχειρίζεται τα απορρίμματά του στη Μαραθόλακκα και από την 1η Ιουλίου 2023, όπως είχαμε δεσμευτεί, τα μεταφέραμε στην Καλλιρόη, στη μεταβατική διαχείριση που γίνεται εκεί. Αυτό έχει ένα κόστος περίπου 30 ευρώ επιπλέον τον τόνο, επί 30.000 τόνους, αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλο βάρος είναι αυτό για το Δήμο Καλαμάτας. Συγχρόνως είναι και η μεταφορά. Από φέτος, το 2024 που θα πληρωθεί το 2025, ήρθε στη ζωή μας το άδικο και καταχρηστικό τέλος ταφής. Όλα αυτά δημιουργούν μια επιπλέον επιβάρυνση για το Δήμο Καλαμάτας, περίπου τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2024, για να μην κάνουμε αύξηση όπως και τα προηγούμενα χρόνια, την εποχή της υγειονομικής κρίσης που μας δόθηκε αυτή η δυνατότητα, παίρναμε χρήματα από το αποθεματικό και αυτά τα χρήματα τα τοποθετούσαμε στην καθαριότητα για να μην χρειαστεί να κάνουμε αυξήσεις. Όμως τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν. Όταν παίρνεις από το αποθεματικό, σημαίνει δεν κάνεις έργα, ασφαλτοστρώσεις, δεν παρέχεις έξτρα υπηρεσίες, οπότε λείπουνε από την πόλη. Συγχρόνως, φέτος, και αυτό καταργήθηκε. Το 2025 δεν έχουμε το δικαίωμα να πάρουμε χρήματα από το αποθεματικό, που σημαίνει πρέπει η ανταποδοτική υπηρεσία καθαριότητας “κατηγορία 20” όπως λέγεται, θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένη. Ώστε να παίρνεις χρήματα από τους πολίτες για να παρέχεις υπηρεσίες καθαριότητας, αν περισσέψουν χρήματα πρέπει να κάνεις μείωση, αν δεν φτάνουν τα χρήματα,  πρέπει να κάνεις αύξηση. Αυτό λέει το Σύνταγμα. Δεν μπορεί να κάνεις κάτι άλλο.

Έτσι φέτος, επειδή υπάρχει αυτή η έλλειψη των 2 εκατομμυρίων, λόγω της διαχείρισης των απορριμμάτων, επαναλαμβάνω και το τέλος του ταφής, γιατί είναι καθαρά τα χρήματα εκεί, αναγκαζόμαστε να κάνουμε, είμαστε σε δύσκολη θέση, να κάνουμε αυτή την αύξηση που είναι σημαντική. Το 27% δεν είναι μία μικρή αύξηση. Δεν έχει σημασία αν γύρω μας οι άλλοι δήμοι έχουν γίνει από 60% μέχρι 120%, όμως και το 27% είναι μία μεγάλη αύξηση.

Και για να καταλάβετε ακριβώς για τι αύξηση μιλάμε, στη β’ ζώνη κατηγορίας των σπιτιών που αφορά πάνω από το 80% των ιδιοκτησιών, για παράδειγμα στα 100 τετραγωνικά, μέχρι σήμερα πληρώνουν 95 ευρώ το χρόνο, ενώ από το 2025 θα πληρώνουν 120 ευρώ το χρόνο. Είναι μία αύξηση 25 ευρώ το χρόνο, περίπου δηλαδή 2 ευρώ και κάτι το μήνα».