Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Τεράστια άνοδος των εσόδων από τον τουρισμό και τον Απρίλιο, όμως μεγαλώνει η ανησυχία για την εξέλιξη της σεζόν

Έκρηξη των εσόδων από τον τουρισμό καταγράφεται τόσο τον Απρίλιο, όσο και στο τετράμηνο, τόσο σε σύγκριση με πέρσι, όσο και σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ του 2019, εντούτοις η αγωνία για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν μεγαλώνει.

Κι αυτό, καθώς η μεγάλη άνοδος στις προκρατήσεις που είχε ξεκινήσει ήδη από την αρχή της χρονιάς από όλες τις σημαντικές αγορές του εξωτερικού, “φρέναρε” απότομα τις πρώτες εβδομάδες του Μάϊου, ενώ και τον μήνα που διανύουμε η τουριστική ζήτηση δεν δείχνει να ανταποκρίνεται στις εκτιμήσεις που είχαν καλλιεργηθεί.

Σύμφωνα με το ισοζύγιο πληρωμών της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Απρίλιο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 30% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 19,9% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022.

Ειδικότερα, τα τουριστικά έσοδα άγγιξαν τα 761 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, από 634 εκατ. το 2022. Τον Απρίλιο του 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν 537 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, στο τετράμηνο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 52,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 38% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Συγκεκριμένα, στο τουριστικό καλάθι έχουν μπει ήδη 1,494 δισ. ευρώ, όταν στο τετράμηνο πέρσι οι τουριστικές εισπράξεις είχαν ανέλθει σε 1,082 δισ. Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανέρχονταν σε 1.297 δισ. ευρώ.

Γιατί είναι επιφυλακτικοί οι επιχειρηματίες του τουρισμού

Τα ποσοστά της αύξησης των τουριστικών εισπράξεων είναι εντυπωσιακά, ωστόσο οι επιχειρηματίες του χώρου παραμένουν επιφυλακτικοί για πολλούς, διαφορετικούς λόγους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Είναι χαρακτηριστικό πως τον μήνα που διανύουμε η κίνηση σε πολλούς κορυφαίους προορισμούς της χώρας, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη και η Κως δεν είναι η αναμενόμενη, κάτι που όπως εκτιμούν και οι ξενοδόχοι, αλλά και οι επιχειρηματίες της εστίασης, θα φανεί στο τουριστικό ταμείο.

Οι πληροφορίες λένε επίσης ότι οι πληρότητες στα ξενοδοχεία για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο είναι μεν σε υψηλό επίπεδο, όμως ένα σημαντικό ποσοστό κρατήσεων γίνονται στην τελευταία στιγμή, οπότε υπάρχει και το ενδεχόμενο ακύρωσης.

Μια από τις βασικές αιτίες που η ζήτηση δεν είναι η αναμενόμενη είναι πως τα τουριστικά πακέτα για την Ελλάδα είναι ακριβότερα σε σύγκριση με πέρσι. Υπενθυμίζεται πως οι ξενοδόχοι, μετά την καλή τουριστική χρονιά του 2022, πέτυχαν μεσοσταθμικά μια αύξηση της τάξεως του 10% στα συμβόλαια με τους tour operators, δεδομένου πως και οι προοπτικές για φέτος ήταν πολύ καλές. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός σε επίπεδο τιμών σε σύγκριση με τους προορισμούς της Ισπανίας, με την Τουρκία και την Αίγυπτο είναι μεγάλος και διαπιστώνεται τους τελευταίους μήνες μεγάλη ροή κρατήσεων προς τις χώρες αυτές, ειδικά από τη γερμανική αγορά. Οι Γερμανοί τουρίστες αποτελούν τη βασικότερη δεξαμενή εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά φέτος καταγράφεται πτώση στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις κατά 6,6% για το σύνολο της θερινής περιόδου.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη και το ενεργειακό κόστος δείχνουν να έχουν ανακόψει, όχι τόσο τη ροή των τουριστών, όσο τα χρήματα που θέλουν να δαπανήσουν στο ταξίδι του, ενώ κατά το ρεπορτάζ, εκτός από τη μέση δαπάνη, φαίνεται να περιορίζεται και η διάρκεια του ταξιδιού.

Οι εκτιμήσεις πάντως για τον φετινό πήχη των τουριστικών εσόδων προς το παρόν δεν έχουν αλλάξει ριζικά και οι επιχειρηματίες της αγοράς ευελπιστούν ότι μπορούμε να φτάσουμε σε ένα σημείο μεταξύ 18,2-18,6 δισ. ευρώ, ποντάροντας και στην άνοδο της ζήτησης από τους Αμερικανούς τουρίστες, που έχουν υψηλή δαπάνη.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι τα τουριστικά έσοδα ανήλθαν στα 17,6 δισ. ευρώ μαζί με την κρουαζιέρα, έναντι 18,2 δισ. ευρώ το 2019.

Πηγή: capital.gr