Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Θ. Αλαμπάση για εξωδικαστικό μηχανισμό: «Πάνω από 13.000 αιτήσεις έχουν εγκριθεί – Ρυθμίσεις περίπου 4,8 δις ευρώ αρχικών οφειλών» (video)

Περισσότερες από 5.000 οι αιτήσεις που υπεβλήθησαν τον Ιανουάριο στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Πρόκειται για νέο ιστορικό υψηλό το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους: αφορά σε 5.031 εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα και 1.075 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε ιδιαίτερα υψηλό σύνολο αρχικών οφειλών 425 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα όπως σημείωσε η Θεώνη Αλαμπάση, Γεν. Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του ΥΠ.ΟΙΚ., «Το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ανέρχεται στα 224 δις ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή ποσοστό 68% βρίσκεται στα χέρια του δημοσίου»  το οποίο αφορά σε ωφελούμενες ασφαλιστικές εισφορές και οφειλές προς την εφορία.

Μπαίνοντας σε διαδικασία σύγκρισης με τους αριθμούς του 2019, το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος έχει μειωθεί αισθητά. Το 2019 ανερχόταν σε 233 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία αντανακλούν τη δυναμική του συγκεκριμένου εργαλείου που τους τελευταίους μήνες αξιοποιείται σημαντικά από τους οφειλέτες μετά και τις πρόσφατες βελτιώσεις που θεσμοθετήθηκαν και. όπως τόνισε στην τηλεόραση BEST η κα Αλαμπάση πως «έχει αρχίσει να εξυπηρετείται το ιδιωτικό χρέος…

Είδαν πραγματικά οι πολίτες ότι τρέχει αυτό το εργαλείο που λέγεται εξωδικαστικός. Τα αποτελέσματα του εξωδικαστικού δείχνουν ότι πάνω από 13.000 αιτήσεις έχουν εγκριθεί και ρυθμιστεί περίπου 4,8 δισεκατομμύρια αρχικών οφειλών», εξήγησε η κα Αλαμπάση και ακολούθως ανέλυσε τις βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού που εφαρμόστηκαν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους -με συγκεκριμένες τροποποιήσεις – οι οποίες οδήγησαν σε υψηλά επίπεδα εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς και σε ανακούφισε χιλιάδων οφειλετών.