TOP

Θερμοκηπιακές καλλιέργειες: Πώς οι Τούρκοι νίκησαν κατά κράτος τους Έλληνες

Χωρίς να υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία, όπως συμβαίνει και με το εμβληματικό μας προϊόν, το ελαιόλαδο, η θερμοκηπιακή καλλιέργεια στην Ελλάδα παραμένει ο «φτωχός συγγενής», με την ελληνική οικονομία να χάνει σημαντική υπεραξία, όταν στις γειτονικές μας χώρες, όπως η Τουρκία, έχουν γίνει θαύματα.

Τάδε έφη ο κος Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, διευθύνων σύμβουλος της Intelligent Green Corps (IGC), που αποτελεί την στρατηγική τοποθέτηση του ομίλου ΕΝΤΕΚΑ στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.

Όπως εξήγησε ο ίδιος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της IGC, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία εισήλθαν πιο δυναμικά στην καλυμμένη καλλιέργεια το 2000.

Μια 20ετία μετά στην Τουρκία έχουν αναπτυχθεί περί τις 800 χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, τα οποία μάλιστα στην πλειονότητά τους είναι υψηλής τεχνολογίας, δηλαδή η διαχείριση του κλίματος και της λίπανσης των φυτών γίνεται κεντρικά μέσω προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων.

Αντίθετα η Ελλάδα έμεινε «κολλημένη» στα 60 χιλιάδες στρέμματα της αρχικής ανάπτυξης παρότι οι καλλιέργειες υπό κάλυψη μπορούν να προσφέρουν δυνατότητες παραγωγής ασφαλών προϊόντων ποιότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενισχύοντας το αγροτικό ισοζύγιο και μειώνοντας τις εισαγωγές. 

Είναι αξιοσημείωτο δε ότι από αυτά τα 60 χιλιάδες στρέμματα της γεωργίας υπό κάλυψη, νούμερο που κατατάσσει τη χώρα μας στην 7η θέση σε καλλιέργειες θερμοκηπίων σε όλη την Ευρώπη, μόλις 1.500 – 2.000 στρέμματα αφορούν εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με τον κο Φιλιππίδη.

Σημειώνεται πως η γειτονική χώρα συνεχίζει να επενδύει κεντρικά στην θερμοκηπιακή καλλιέργεια, προχωρώντας και στην προώθηση χωροταξικού σχεδίου γεωθερμίας προκειμένου να παρέχει φθηνή θέρμανση ως επιπλέον κίνητρο στους επιχειρηματίες, μιας και το βασικό λειτουργικό κόστος αφορά στην ενέργεια, θερμική και ηλεκτρική.

διαβάστε την συνέχεια στο ρεπορτάζ του www.ot.gr πατώντας εδώ