Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Θετικός ο τριετής απολογισμός του 5ου Γυμνάσιου Καλαμάτας για το πρόγραμμα Erasmus Eco

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus KA2 με τίτλο :  “Ecological education and environmental protection in a European context!” δύο καθηγήτριες του σχολείου μας, 5ου Γυμνάσιου Καλαμάτας θα συμμετέχουν στην τελευταία συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο  Liceul Tehnologic Costesti (Arges)  της Ρουμανίας για τις εργασίες κλεισίματος του προγράμματος. Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε πριν από 28 μήνες στις 28/02/2022 και η επίσημη ημερομηνία ολοκλήρωσής του είναι στις 28/06/2024. Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν  5 κινητικότητες με 4 καθηγητές και 4 μαθητές σε καθεμία τις περιοχές των σχολείων που συμμετέχουν (Ρουμανία, Σλοβακία, Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία).

To έργο πραγματεύτηκε βασικά θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και προστασίας του περιβάλλοντος σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Κατά τη διάρκεια των κινητικοτήτων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την οικολογική ευαισθητοποίηση. Επίσης, διεξήχθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για τους μαθητές, με στόχο την ενίσχυση της συνειδητοποίησής τους για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τη διάδοση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Τέλος, αναπτύχθηκαν προτάσεις και σχέδια δράσης για την προώθηση της οικολογικής βιωσιμότητας και την προστασία του περιβάλλοντος στα σχολεία και τις τοπικές κοινότητες των συμμετεχόντων χωρών. Με αυτόν τον τρόπο, το έργο συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας πιο βιώσιμης και περιβαλλοντικά φιλικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της επιτυχίας αποτελεί η τελευταία επίσκεψη στο 32 Secondary School Language School ‘’St. Kliment Ohridski στην πόλη Σόφια της Βουλγαρίας κατά το χρονικό διάστημα 21/4/2024 ως 27/4/2024. Στην κινητικότητα συμμετείχαν 3 μαθητές, 3 μαθήτριες της Γ γυμνασίου  και 4 καθηγήτριες.

Την πρώτη ημέρα επισκεφτήκαμε το σχολείο, όπου είχαμε θερμή υποδοχή, περιηγηθήκαμε στους χώρους του και ενημερωθήκαμε για το εκπαιδευτικό σύστημα. Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου και των άλλων χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα (Ελλάδας- Τουρκίας- Ρουμανίας- Σλοβακίας) ενσωματώθηκαν σε διάφορες ομάδες, συμμετείχαν σε δράσεις σχετικές με τα τοπικά προϊόντα και τις διατροφικές συνήθειες της κάθε χώρας, τις οποίες παρουσίασαν  με μεγάλη επιτυχία.

Την επόμενη μέρα όλες οι ομάδες επισκεφθήκαμε το μουσείο άρτου στην περιοχή Koprivshtitsa.                                                                                                                  .                         Στον χώρο αυτό έγινε ένα project παρασκευής  ψωμιού  από τους συμμετέχοντες, το οποίο μας ενθουσίασε και μας κατέστησε γνώστες του τρόπου παρασκευής ψωμιού χωρίς χημικά υλικά!

Κατά τη διάρκεια της 3ης ημέρας, γνωρίσαμε τη βουλγαρική ύπαιθρο και περιηγηθήκαμε στην τεχνική λίμνη Pancharevο, από την οποία υδρεύεται  η         Σόφια. Κάναμε περιπάτους σε καταπράσινους λόφους στα περίχωρα της πόλης βιώνοντας τη μοναδική αρμονία που προσφέρει η επαφή με τη φύση και το οικοσύστημά της.

Ακολούθησε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική μέρα στην πόλη Plodiv, γνωστή ως Φιλιππούπολη. Ξεναγηθήκαμε σε μνημεία ρωμαϊκoύ, βυζαντινού και  οθωμανικού πολιτισμού, μια μοναδική εμπειρία!

Τελευταία μέρα και στο χώρο του σχολείου, οι ομάδες παρουσίασαν τα projects τους σχετικά με υγιεινές διατροφικές συνήθειες και το οικολογικά αποτύπωμα της διατροφής, έγιναν δράσεις για να τονιστεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά, απονεμήθηκαν τα διπλώματα συμμετοχής και ακολούθησε τελετή αποχαιρετισμού.

Ένας κύκλος συναντήσεων  μεταξύ 5 χωρών έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις, με βιωματικές δράσεις μέσα σε κλίμα φιλίας, συνεργασίας και δημιουργικότητας με την ευχή να συμβάλουμε όλοι στη δημιουργία ενός πράσινου, υγιούς και οικολογικού πλανήτη!