Τετάρτη
18
Σεπτέμβριος
TOP

Τι αλλάζει στα κόκκινα δάνεια: Υποχρεωτική ενημέρωση δανειοληπτών από servicers

Προσωποποιημένη πληροφόρηση και στοιχεία σχετικά με την οφειλή του δανειολήπτη, με αναλυτική καταγραφή των ποσών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες και άλλες χρεώσεις θα πρέπει να παρέχουν οι εταιρείες διαχείρισης στους δανειολήπτες, μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί.

Η δημιουργία της πλατφόρμας και η πληροφόρηση που θα παρέχει συζητήθηκε χθες σε συνάντηση της γενικής γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνης Αλαμπάση με εκπροσώπους των εταιρειών διαχείρισης, οι οποίοι προβάλλουν την πολυπλοκότητα του έργου δημιουργίας μιας τέτοιας βάσης δεδομένων.

Οπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, οι υποχρεώσεις σε σχέση με τους νέους κανόνες πληροφόρησης και διαφάνειας, οι οποίοι προβλέπονται σε κοινοτική οδηγία που θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή έως τα τέλη του χρόνου, θα συνοδεύονται με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρόκειται για ένα πλέγμα υποχρεώσεων αντίστοιχο με αυτό που ισχύει για τις εισπρακτικές εταιρείες και το οποίο θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα προκειμένου να περιοριστούν τα παράπονα που συγκεντρώνει ο κλάδος των εταιρειών διαχείρισης.

Οι κανόνες θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου και το οποίο θα στοχεύει στο να βάλει μια τάξη στην αγορά των διαχειριστών μη εξυπηρετούμενων δανείων, που έχουν αναλάβει δάνεια ύψους 90,5 δισ. ευρώ. Εκτός από τα θέματα των διαχειριστών κόκκινων δανείων το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα ρυθμίζει θέματα:

• Εξωδικαστικού μηχανισμού με στόχο να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων. Στις βελτιώσεις που εξετάζονται είναι η δυνατότητα να υπάρχει ευχέρεια μεγαλύτερου κουρέματος μιας οφειλής, χωρίς να προσκρούει στον όρο ότι το ποσό που θα ανακτήσει ο πιστωτής (τράπεζα ή fund) δεν μπορεί να είναι μικρότερο της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Ο όρος αυτός έχει ενσωματωθεί στον μαθηματικό τύπο με βάση τον οποίο προκύπτει η ρύθμιση, αλλά από την εμπειρία που υπάρχει μέχρι σήμερα λειτουργεί ως τροχοπέδη για την αποτελεσματικότερη προώθηση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού. Στο πλαίσιο των βελτιώσεων εξετάζεται και η δυνατότητα κάποιος οφειλέτης να αποπληρώσει ένα μέρος της οφειλής μέσω προκαταβολής, επιτυγχάνοντας καλύτερη ρύθμιση, κάτι που μέχρι σήμερα δεν προβλέπεται από τον αλγόριθμο του εξωδικαστικού. Εκτός από τις ευελιξίες που θα παρέχονται για τους δανειολήπτες και οι οποίες θα είναι το «καρότο» για την επιτάχυνση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού, το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι η σύμβαση ρύθμισης που υπογράφεται μέσω του εξωδικαστικού θα μπορεί να είναι εκτελεστός τίτλος για τη διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή για πλειστηριασμούς. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως «μαστίγιο» προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της αθέτησης της ρύθμισης έπειτα από μερικούς μήνες.

• Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στη βάση των κινήτρων που ζητούν τα funds προκειμένου να καταστεί ελκυστική η επένδυση στον φορέα και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του. Το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα προσκρούει στην περιορισμένη διάθεση από την πλευρά των ευάλωτων νοικοκυριών να προσχωρήσουν στο καθεστώς της παράδοσης του ακινήτου στον φορέα. Μέχρι σήμερα οι δανειολήπτες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δεν ξεπερνούν τους 100, γεγονός που σύμφωνα με τους υποψήφιους επενδυτές, δεν δημιουργεί συνθήκες για την προσέλκυση υποψηφιοτήτων στο πλαίσιο των δεσμευτικών προσφορών και την επιτυχία του διαγωνισμού. Μεταξύ των κινήτρων που ζητούν τα funds που έχουν συμμετάσχει στο αρχικό στάδιο του διαγωνισμού είναι η αύξηση της επιδότησης των 70-210 ευρώ που ισχύει σήμερα, προκειμένου να είναι προσιτή η επένδυση με δεδομένη την άνοδο των τιμών των ενοικίων, η μείωση φορολογικής επιβάρυνσης για τα ακίνητα που θα αποκτηθούν από τον φορέα και η απαλλαγή τους από τον φόρο ακίνητης περιουσίας, όπως ο ΕΝΦΙΑ ή ο φόρος μεταβίβασης, η απαλλαγή τους από την υποχρέωση νομιμοποίησης τυχόν παρατυπιών που φέρουν αυτά τα ακίνητα και η κρατική εγγύηση για μείωση του κόστους του χρέους.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας θα προβλέπεται επίσης η διεύρυνση της δραστηριότητας των εταιρειών παροχής πιστώσεων, η δραστηριότητα των οποίων πρόκειται να ανοίξει με δυνατότητα χορήγησης και στεγαστικών δανείων. Οι εταιρείες παροχής πιστώσεων μέχρι σήμερα μπορούν να χορηγούν δάνεια μόνο για καταναλωτικούς σκοπούς, κάτι που πρόκειται να αλλάξει. Εκτός από την αγορά των νέων στεγαστικών δανείων, αλλά και κόκκινων στεγαστικών οφειλών, οι εταιρείες παροχής πιστώσεων θα μπορούν να κάνουν και αναχρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων που έχουν κόκκινα δάνεια.

Πηγή: moneyreviw.gr