Σάββατο
3
Ιούνιος
TOP

Τι απαντά ο Χαρίτσης σε Μενδώνη για τις παρεμβάσεις στο Κάστρο της Καλαμάτας

Αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση του βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος στις αρχές του μήνα είχε καταθέσει ερώτηση για το Κάστρο της Καλαμάτας και ειδικότερα για την ανάγκη άμεσων σωστικών παρεμβάσεων.
Η Λίνα Μενδώνη στην απάντησή της, της οποίας προηγήθηκε αυτοψία στο μνημείο με ύφος επιθετικό, επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. « Οι ισχυρισμοί των κ.κ. Βουλευτών για καθυστερήσεις υλοποίησης των αναγκαίων έργων προστασίας και ανάδειξης του Κάστρου Καλαμάτας δεν ευσταθούν. Ήδη έχουν δρομολογηθεί έργα και μελέτες και έχει εξασφαλισθεί η αναγκαία χρηματοδότηση, ύψους 480.000,00 €, για την ολιστική αντιμετώπιση των στατικών προβλημάτων σε σημεία του Κάστρου, που παρουσιάζουν προβλήματα, καθώς και έργα ανάδειξης και προσβασιμότητας, για τα οποία δεν είχε ληφθεί μέριμνα να αντιμετωπιστούν, με το έργο που σχεδιάστηκε το 2018, με προϋπολογισμό μόλις 150.000,00€, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά προβλήματα του μνημείου», σημειώνει μεταξύ άλλων η κα Μενδώνη η οποία αναφέρεται και στις παρεμβάσεις που δρομολογούνται.
Στην ανακοίνωση αυτή, αντέδρασε άμεσα με παρέμβασή του, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τα μείζονα ζητήματα που έχουν ανακύψει για τους καλλιτέχνες, στο πλαίσιο του Προεδρικού Διατάγματος.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΑΡΙΤΣΗ 

«Συνιστά θετική εξέλιξη η ενημέρωση εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού ότι λίγες ημέρες μετά την κατάθεση σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησής μου (6/2), διενεργήθηκε αυτοψία στον χώρο του Κάστρου Καλαμάτας προκειμένου να διαπιστωθούν βλάβες επί των τειχών ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση σωστικών παρεμβάσεων.

Κατά τα άλλα δεν μου προκαλεί έκπληξη ο επιθετικός τόνος της κας Υπουργού περί δήθεν προβλημάτων και ελλείψεων στην χρηματοδότηση που είχε δοθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, εφ’ όσον γνωρίζει πολύ καλά ότι η χρηματοδότηση αυτή αφορούσε στην ανάπλαση της εισόδου του Κάστρου και τον φωτισμό των περιμετρικών τειχών. Υπενθυμίζω ότι η χρηματοδότηση που διασφαλίσαμε τότε προέκυψε κατόπιν αιτήματος των αρμόδιων φορέων.

Συνιστώ περισσότερη ψυχραιμία στην κα Υπουργό και την καλώ να ασχοληθεί επιτέλους επί της ουσίας και όχι μόνο επικοινωνιακά με τα ανυπέρβλητα προβλήματα που δημιούργησε η έκδοση του απαράδεκτου Προεδρικού Διατάγματος 85/2022. Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό διεκδικούν ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια, απέναντι στους σχεδιασμούς της για την υποβάθμιση των πτυχίων τους.»

Δείτε την απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού εδώ:  ΥΠ.ΠΟ.