Δευτέρα
16
Σεπτέμβριος
TOP

Τι αποκαλύπτει ο Μπιλ Γκέιτς για τα «μυστικά» των δισεκατομμυριούχων

«Οι Αμερικανοί φαίνεται να ανησυχούν όλο και περισσότερο για τους δισεκατομμυριούχους», παρατηρεί η Anupreeta Das, δημοσιογράφος και πρώην οικονομική συντάκτρια στους New York Times. Ενσαρκώνουν το αμερικανικό όνειρο ή το θέτουν σε κίνδυνο; Και ποιος αποφασίζει τι οφείλουν οι δισεκατομμυριούχοι στην κοινωνία;

Η Ντας επέλεξε έναν πρωτότυπο τρόπο για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα: Γράφοντας μια βιογραφία του Μπιλ Γκέιτς, του πρώτου σούπερ σταρ δισεκατομμυριούχου τεχνολογίας. Με τη μακρά καριέρα του και τα πολλά σκαμπανεβάσματά της, ο κ. Γκέιτς είναι «το τέλειο πρίσμα μέσα από το οποίο διαθλώνται αυτά τα ακανθώδη ηθικά ερωτήματα» επιδιώκοντας μια «συλλογική επανεξέταση» των αμερικανικών αξιών.

Η Ντας πηγαίνει από την ίδρυση της Microsoft το 1975 στην εισαγωγή της στο χρηματιστήριο 11 χρόνια αργότερα (η οποία έκανε τον κ. Γκέιτς τον νεότερο δισεκατομμυριούχο της Αμερικής) σε μόλις τέσσερις παραγράφους. Αυτό της επιτρέπει να διευρύνει την ανάλυσή της στους δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας που ακολούθησαν τα βήματά του. Μέχρι το 1995 ο κ. Γκέιτς ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αμερική, αλλά αντιμετώπιζε ένα νέο πρόβλημα: Η εταιρεία του ήταν τόσο κυρίαρχη που προσέλκυσε την προσοχή των αντιμονοπωλιακών ρυθμιστικών αρχών.

Ο ηρωικός σπασίκλας είχε φτάσει να θεωρείται κακός, μια μοίρα που περίμενε άλλα αφεντικά τεχνολογίας, όπως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και ο Tζεφ Μπέζος. Με τον κακό χειρισμό της αντιμονοπωλιακής αγωγής, ο Γκέιτς έδωσε ένα μάθημα σε άλλους για το τι δεν πρέπει να κάνουν.

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του in.gr πατώντας εδώ