Σάββατο
9
Δεκέμβριος
TOP

Τι ισχύει για μάσκες και test στις εκκλησίες

Με την ανακοίνωση των νέων μέτρων που από σήμερα τίθενται σε ισχύ με την επαναφορά της καθολικής χρήσης της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, περιορισμοί ισχύουν και στους χώρους θρησκείας, όπου αυτές τις ημέρες θα τελεστούν Θείες Λειτουργίες.

Σε ισχύ λοιπόν έχουν τεθεί τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό και στην ΚΥΑ περιγράφεται το πλαίσιο και για τις εκκλησίες, όπου συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στους χώρους λατρείας ισχύουν τα εξής: Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας με τήρηση των μέτρων που προβλέπονται.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, από την υποχρεωτική χρήση της εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες κι αυτό ισχύει αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Όσοι εισέρχονται στους ναούς για να συμμετέχουν στις θρησκευτικές τελετές θα πρέπει να επιδεικνύουν :

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή
  • πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
  • βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Τι ισχύει για τους ανήλικους

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών θα προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self- test).