Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Τι ισχύει τελικά για τις μωβ μέδουσες: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας «συχνάζουν», πόσο επικίνδυνες είναι

Για κάποιους δεν αποτελεί κάτι σημαντικό, όμως για μια μερίδα ανθρώπων η μωβ μέδουσα έχει εξελιχθεί στο μεγάλο «σκιάχτρο» του φετινού καλοκαιριού.

Το τρέχον φαινόμενο της έξαρσης των μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca), παρότι έχει ξεκινήσει από το 2020, άρχισε να συγκεντρώνει ενδιαφέρον τον Μάιο και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και από Μέσα Ενημέρωσης. Πόσο θα πρέπει να μας ανησυχεί όμως η παρουσία των μωβ μεδουσών στις παραλίες; Σε ποιες περιοχές δείχνουν να «συχνάζουν» περισσότερο; Και τι πρέπει να κάνουμε αν δούμε μια μωβ μέδουσα ή αν μας τσιμπήσει;

«Στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 10 είδη μεδουσών που μπορούμε να πούμε ότι μας ανησυχούν γιατί μπορεί να μας τσιμπήσουν και να χρειαστούμε ακόμα και τη βοήθεια γιατρού, ανάλογα με το πόσο ευάλωτοι είμαστε σαν οργανισμοί» λέει στο iefimerida.gr ο Χρήστος Τακλής, θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας.

Η μωβ μέδουσα δεν είναι ακίνδυνη

Όπως εξηγεί, για τα υπόλοιπα είδη ισχύει ότι «κάποια μπορεί να διαπεράσουν το δέρμα μας, ενώ άλλα μπορεί να μας τσιμπήσουν και να μη νιώσουμε κάτι ή να νιώσουμε ένα μικρό κάψιμο ή φαγούρα που διαρκεί για πολύ λίγο, ίσως και δευτερόλεπτα, και δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία». Δυστυχώς, σύμφωνα με τον κ. Τακλή, η μωβ μέδουσα δεν ανήκει στην ακίνδυνη κατηγορία.

«Η μωβ μέδουσα είναι ένα από τα είδη που μας ανησυχούν. Γιατί θεωρείται επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σοβαρά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά δεν είναι ανάγκη ότι θα εμφανιστούν τη στιγμή του τσιμπήματος, όπως για παράδειγμα με μια δύσπνοια ή σπασμούς, έως κάποιες ώρες μετά το τσίμπημα. Μπορεί ακόμη και μετά από μέρες να έχουμε συμπτώματα όπως διάρροιες, εμετούς» αναφέρει χαρακτηριστικά. Το τσίμπημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να προκαλέσει πόνο που διαρκεί έως και δυο εβδομάδες, κοκκινίλες, πρήξιμο και φαγούρα. Πιο σπάνια, μπορεί να προκληθεί μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση η οποία αφήνει σημάδια ακόμη και για χρόνια μετά το τσίμπημα.

Μωβ μέδουσες: Πώς να βρω πού υπάρχει έξαρση
Τα τελευταία χρόνια, και ιδίως φέτος με την έξαρση των μωβ μεδουσών, πολλοί άνθρωποι αναζητούσαν έναν τρόπο για να ενημερώνονται για τις περιοχές που έχουν πρόβλημα. Η απάντηση σε αυτό ήταν το Jelly Report (jellyfish είναι η μέδουσα στα αγγλικά). Μέσω αυτού, κάθε εβδομάδα εκδίδεται μια ανακοίνωση που δείχνει τις περιοχές όπου υπάρχουν οι περισσότερες αναφορές για μωβ μέδουσες.

πηγη:iefimerida.gr