Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Τι συμβαίνει τελικά με τη λειψυδρία; Πόσο διαρκούν τα αποθέματα νερού

Η λειψυδρία που πλήττει πολλές περιοχές της Ελλάδας έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία, με τα σενάρια να είναι δυσοίωνα και πολλούς επιστήμονες να επισημαίνουν την ανάγκη σοφής διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Πόσο διαρκούν, λοιπόν, τα αποθέματα νερού;

«Δεν πρέπει να ακούμε διάφορα καταστροφολογικά σενάρια» σημειώνει ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Πέτρος Βαρελίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ για το θέμα της λειψυδρίας στην Αττική.

Και προσθέτει: «Το χειρότερο σενάριο που μπορεί να υπάρξει; Να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια η λειψυδρία που είχαμε τα τελευταία δύο έτη. Αν αυτό το σενάριο συνεχιστεί, που είναι πολύ ακραίο, τα αποθέματα νερού επαρκούν για κάτι παραπάνω από 4 χρόνια, περίπου 4,5 χρόνια».

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρελίδης εξήγησε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα νερού κάθε χρόνο 150 εκατομμύρια κυβικά, αλλά «έχουμε νερό – 704 είχαμε μέχρι προχθές που δεν είχε βρέξει, τώρα που έβρεξε μπορεί να είναι λίγο παραπάνω. Έχουμε 700 εκατομμύρια κυβικά, αν κάνετε τα μαθηματικά θα δείτε ότι φτάνει για 4 χρόνια και περισσότερο».

Λειψυδρία: «Καμπανάκι» για εναλλακτικό σενάριο

Για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως, όμως, ο κ. Βαρελίδης επισημαίνει αναφερόμενος στην Αττική ότι «εμείς ως κράτος οφείλουμε να προνοούμε για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας του νερού στο 40% του πληθυσμού της χώρας. Με την ΕΥΔΑΠ έχουμε επεξεργαστεί διάφορα εναλλακτικά σενάρια εξασφάλισης πρόσθετων πηγών τροφοδοσίας σε νερό».

Όπως λέει ο ίδιος το επικρατέστερο σενάριο, «νομίζω ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα καταλήξουμε οριστικά στη λύση, είναι η τροφοδοσία από την υδρολογική λεκάνη του Αχελώου, από τη νοτιοανατολική πλευρά της λεκάνης, από κάποιους παραποτάμους που είναι κοντά στον Εύηνο, άρα μπορούν με μία σχετικά μικρού μήκους σήραγγα εκτροπής να διοχετευτούν τα νερά στο φράγμα του Ευήνου και από εκεί στο υπόλοιπο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ».

Διαβάστε  περισσότερα στο ρεπορτάζ του in.gr πατώντας εδώ