Πέμπτη
2
Φεβρουάριος
TOP

Τι ζήτησαν οι δήμαρχοι από τον Πρωθυπουργό -Ο Πρόεδρος της ΚΕΔE στην τηλεόραση BEST (video)

Πολλά και κρίσιμα τα ζητήματα τα οποία και τέθηκαν στην υβριδική σύσκεψη που είχε η ηγεσία της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό και αρκετούς υπουργούς. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST για τα όσα βγαίνουν και αφορούν τις διεκδικήσεις από την πλευρά των δήμων, που ξεκινούν από την πανδημία και την διαχείριση της όλης κατάστασης, την διάσταση της χρηματοδότησης που… αναζητείται εναγωνίως από τον α’ βαθμό, όπως και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην οικονομική τους κατάσταση και την προώθηση των έργων.

Όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση τέθηκαν στην υβριδική σύσκεψη, που είχε η ηγεσία της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και υπουργούς συναρμόδιων υπουργείων.

Ειδικότερα, συμμετείχαν -εκτός από τον πρωθυπουργό- οι υπουργοί: Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, οι αναπληρωτές υπουργοί: Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος.

Από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας συμμετείχαν τα μέλη του προεδρείου της και οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων στο διοικητικό συμβούλιό της. Τη σύσκεψη αυτή είχε ζητήσει η ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει με τις ηγεσίες των κομμάτων, προκειμένου να τις ενημερώσει για τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις θέσεις της.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση απέδειξε και είναι πάντα παρούσα σε κάθε εθνική προσπάθεια, είτε αυτή πρόκειται, ως τώρα,για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος, είτε για την στήριξη της κοινωνικής συνοχής, είτε για την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων και δράσεων.

«Δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε άλλο χρόνο» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου και ζήτησε ακόμη καλύτερη συνεργασία και συντονισμό «για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί». Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, όσο και τα άλλα μέλη της ηγεσίας της, έθεσαν στη συνάντηση τη σημαντική έλλειψη προσωπικού στους δήμους -ιδιαίτερα επιστημονικού προσωπικού- και επισήμαναν ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται, τόσο με την κινητικότητα, όσο και με τις κατ’ εξαίρεση αποσπάσεις εργαζομένων των δήμων.

Επίσης, ζήτησαν αύξηση των ΚΑΠ, τονίζοντας ότι λόγω της πανδημίας υπήρξε μεγάλη στέρηση εσόδων των δήμων, ενώ επισήμαναν ότι η οικονομική κατάσταση των δήμων, όσο και των φορέων που εποπτεύουν, θα επιδεινωθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης και της εφαρμογής του τέλους ταφής στα απορρίμματα.

Στη σύσκεψη τέθηκε από πλευράς της ΚΕΔΕ και το θέμα των αρμοδιοτήτων, σημειώνοντας τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν από επικαλύψεις κ.α.

Ακόμη, ζητήθηκε η επιτάχυνση υλοποίησης των προγραμμάτων «Αντώνης Τρίτσης», του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ κ.ά.