Κυριακή
19
Ιανουάριος
TOP

To επικαιροποιημένο πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι ΙΙ» παρουσιάζει ο Αλ. Τσίπρας στο Ζάππειο

Τους βασικούς άξονες του αναθεωρημένου προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο, ενώ την εξειδίκευση ανά τομέα κάνουν  αυτή την ώρα οι αρμόδιοι τομεάρχες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Σχέδιο συντηρητικών αλλαγών

Εμμονή σε σχέδιο συντηρητικών αλλαγών για τις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία και την οικονομία με πολλαπλά καταστροφικές συνέπειες καταλόγισε στην κυβέρνηση της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τον ελληνικό λαό σε ένα «νέο κύκλο απόγνωσης» μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο το 2018 και χαρακτήρισε «κοινωνικά αδιανόητο και εθνικά επικίνδυνο» μια ακόμα γενιά νέων να ενηλικιωθεί σε συνθήκες διαρκούς ύφεσης, υψηλής ανεργίας και κραυγαλέων κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη ότι συμπεριφέρεται με αυταρχισμό στη νεολαία λέγοντας πως «όσο συμβολικά, όσο και ουσιαστικά, είναι πολύ θλιβερό για μια χώρα, το μόνο που μπορεί να παρέχει στους νέους ανθρώπους της, στους 20αρηδες, να είναι η καταστολή και ο αυταρχισμός. Οι 20ρηδες του 2012 έτρωγαν ξύλο στην πλατεία Συντάγματος, επειδή διαδήλωναν. Οι σημερινοί 20ρηδες τρώνε ξύλο στην πλατεία της γειτονιάς τους, επειδή απλά βρέθηκαν εκεί».

Τόνωση της ζήτησης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η απάντηση στην κρίση είναι το κράτος να ρίξει χρήματα και να στηρίξει την «τόνωση της ζήτησης».

Η κυβέρνηση ασχολείται μονάχα για το πώς θα αξιοποιήσει την κρίση για να υλοποιήσει όσα είχε σχεδιάσει πριν από την πανδημία, είπε ο Αλέξης Τσίρπας και πρόσθεσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης αντί να πρωταγωνιστεί σε αυτή τη πανευρωπαϊκή συζήτηση, αντί να κάνει το παν για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους εχει επιλέξει άλλον δρόμο. Παριστάνει το «μάντη κακών» και καλεί να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα στην οικονομία. Η εικόνα σήμερα στη πραγματική οικονομία, είναι με τρείς προτάσεις, η εξής: Οι επιχειρήσεις δε μπορούν. Η κυβέρνηση δεν θέλει. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν».

Παράθυρο ευκαιρίας

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε πακέτο 13,4 δισ. ευρώ δημιοσονομικής επέκτασης κάνοντας λόγο για «ένα παράθυρο ευκαιρίας. Το τελευταίο».

«Το «Μένουμε όρθιοι 2» είναι προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει τόσο η κρίση όσο και η άρνηση της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα να ενισχύσει την εργασία και τις επιχειρήσεις.
Η διάρκειά του είναι οι τέσσερις επόμενοι μήνες, οι μήνες της επαναφοράς στη λειτουργία της οικονομίας, που συμπίπτουν όμως και με τη τουριστική περίοδο, μια ιδιαίτερη περίοδο για την ελληνική οικονομία.
Και περιλαμβάνει ένα πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης 13,4 δις ευρώ, στοχευμένο όμως σε δράσεις που θα δώσουν πολλαπλασιαστική επίδραση στη πραγματική οικονομία αλλά και στήριγμα σε κάθε
νοικοκυριό, σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, επιχειρηματία. Βασικός του άξονας, είναι όπως και στη πρώτη του εκδοχή η στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής της» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα μέτρα:

Ο Αλέξης  Τσίπρας διέκρινε τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων, προτείνοντας με όρο την διατήρηση των θέσεων εργασίας, των σχέσεων εργασίας και την στήριξη του 100% των μισθών την κάλυψη  για τους επόμενους 4 μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος

Το μέτρο αυτό αφορά κατηγορίες επιχειρήσεων που αναγκαστικά παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας, και προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.

Αυτές που επανεκκινούν αλλά με βαρύτατα πλήγματα στο τζίρο τους, όπως οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές, όπου προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.

Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης

Για τη στήριξη του εισοδήματος ο κ. Τσίπρας πρότεινε τη θέσπιση Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης.

Αυτό το μέτρο αφορά «όσους είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται ραγδαία τους τελευταίους μήνες χωρίς όμως αντίστοιχα να μειώνονται οι υποχρεώσεις τους. Όσους παρέμειναν αόρατοι από τα ελλιπή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι, ΑΜΕΑ, αγρότες, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Αυτό είναι το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης» που προτείνουμε να θεσπιστεί και στη χώρα μας, όπως θα θεσπιστεί και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Όπως πχ στην Ιταλία, την Ισπανία και αλλού.

Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μη επιστρεπτέα ενίσχυση με κεφάλαιο κίνησης

Για την στήριξη των επιχειρήσεων ο κ. Τσίπρας πρότεινε ένα «πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.

Επιπλέον αυτών, προτείνουμε ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ένα ισχυρό πακέτο εγγυήσεων από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις, που σήμερα δε μπορούν να περάσουν ούτε από τον προθάλαμο των τραπεζών.
Με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε και ρευστότητα για τη μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων και απομακρύνουμε τον κίνδυνο για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Και τέλος ως επιπρόσθετο μέτρο στήριξης προτείνουμε τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.
Πρόταση που είχαμε εξαγγείλει από πέρυσι, πολύ πριν τον κοροναϊό. Και θα είχε ήδη εφαρμοστεί αν είχαμε παραμείνει στη διακυβέρνηση.

Πέραν όμως των βασικών αξόνων, το πρόγραμμά μας έχει συγκεκριμένες απαντήσεις για όλους τους κλάδους τη οικονομίας, ειδικότερα δε για αυτούς που πλήττονται περισσότερο.

Γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού

Έτσι λοιπόν, πέραν των άλλων ενισχύσεων, για τον τουρισμό προτείνουμε επιπλέον ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού. Με στόχο 3 εκ συμπολίτες μας να μετακινηθούν φέτος δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος.

Με αυτόν το τρόπο πιστεύουμε ότι μπορούμε να καλύψουμε ένα πολύ σημαντικό μέρος τουλάχιστον της εσωτερικής ζήτησης στην τουριστική οικονομία.

Επιπλέον προτείνουμε την κατάργηση εκτάκτως του φόρου διαμονής.

Όπως αντιστοίχως και για την εστίαση, προτείνουμε, τη μείωση στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%, τον ΦΠΑ.

Για τον πρωτογενή τομέα

Για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, προβλέπουμε τη πλήρη κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, από την μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και από το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.
Επιπλέον όμως προτείνουμε τη στήριξη των κτηνοτρόφων με 80 εκ., και των ελαιοκαλλιεργητών με 120 εκ.

Ενώ ταυτόχρονα προτείνουμε την άμεση ενεργοποίηση του μέτρου των μικροχρηματοδοτήσεων, που εμείς είχαμε θεσμοθετήσει, προκειμένου να δοθεί ανάσα ρευστότητας στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο, τον καλλιεργητή.

Δημόσιο σύστημα υγείας

Τέλος το πρόγραμμά μας προβλέπει την ισχυρή ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας.

Όχι με μπαλώματα αλλά με στόχο να ενισχύσουμε αποφασιστικά το ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, ικανό να στελεχώσει τόσο τα δημόσια νοσοκομεία και επαρκή αριθμό μονάδων εντατικής θεραπείας, όσο και ένα αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Γιατί δε πρέπει να ξεχνάμε ότι όσα κερδίσαμε με τις θυσίες μας, δεν ήταν παρά χρόνος προκειμένου να είμαστε έτοιμοι σε μια πιθανή επανάκαμψη της πανδημίας, να έχουμε ένα πιο ισχυρό και πιο ανθεκτικό σύστημα Δημόσιας υγείας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Κρατική συμμετοχή στις μεγάλες επιχειρήσεις που διασώζονται

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος ειδικότερα στην στήριξη του κράτους σε πληττόμενες μεγάλες, και ιδιαίτερα στις στρατηγικής σημασίας, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές, τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις υποδομές και τα δίκτυα, υπογράμμισε ότι η στήριξή τους από το κράτος «σημαίνει ενεργοποίηση του κράτους προκειμένου αυτές να διασωθούν, αλλά στο βαθμό που αυτό απαιτεί άμεση ανακεφαλαιοποίηση, να υπάρχει αντίστοιχη κρατική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων αυτών».

Eιδικότερα, στα θέματα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα αναφερθεί η Έφη Αχτσιόγλου, για το πρόγραμμα στην Οικονομία ο Νίκος Παππάς, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προχωρήσει στην εξειδίκευση των θεμάτων που αφορούν στο υπουργείο Οικονομικών.

www.in.gr