Παρασκευή
2
Δεκέμβριος
TOP

Το άγνωστο νησί στην Πελοπόννησο με τη σπάνια ομορφιά και τη μια μόνη παραλία που θυμίζει Καραϊβική!

Πρόκειται για ένα νησάκι στ’ ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Μεσσηνίας, απέναντι από τη Μεθώνη το οποίο είναι κατάφυτο με σπάνια χλωρίδα και εξωτική ομορφιά, είναι η Σαπιέντζα.

Νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό ως τάφρος ή φρέαρ των Οινουσσών, με βάθος 5.121μ. (!) ενώ το υψηλότερο σημείο του νησιού είναι 219μ. Η πρόσβαση στο νησί πραγματοποιείται με τουριστικά πλοιάρια που αναχωρούν από τη Μεθώνη.

Η Σαπιέντζα διαθέτει μία και μόνο παραλία στο βόρειο τμήμα της, απέναντι από τη Μεθώνη, η οποία ονομάζεται Άμμος. Η παραλία είναι μαγευτική και νομίζει κανείς αντικρίζοντας τη, ότι βρίσκεται σε κάποιο εξωτικό μέρος… καθώς τα νερά της θυμίζουν (τουλάχιστον) αυτά της Καραϊβικής!

Η Σαπιέντζα είναι ένα κατάφυτο νησί με το μοναδικό στη Μεσόγειο δάσος αείφυλλων πλατύφυλλων, τα οποία ξεπερνούν τα 10 μέτρα σε ύψος, ενώ υπάρχουν και θαμνώδη μεσογειακά φυτά, όπως κουμαριές ή σχίνα. Μία έκταση 240 στρεμμάτων του δάσους της Σαπιέντζας έχει ανακηρυχθεί επίσημα διατηρητέο μνημείο της φύσης! Επίσης η Σαπιέντζα είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 μαζί με την γειτονική νήσο Σχίζα και την περιοχή του ακρωτηρίου Ακρίτας.

Το ρινοδέλφινο, η μεσογειακή φώκια Monachus monachus και η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta έχουν σπίτι τους τη Σαπιέντζα! Εδώ ζει επίσης ο Κρητικός αίγαγρος, το γνωστό κρι κρι, το οποίο μεταφέρθηκε στο νησί σε μεγάλους πληθυσμούς προκειμένου να προστατευτεί από τον αφανισμό.

Η Σαπιέντζα είναι πραγματικά πανέμορφη και το -ιταλικό προφανώς- όνομά της sapienza, που της δόθηκε από τους Ενετούς, σημαίνει σοφία. Δόθηκε εξαιτίας μια ισχυρής ναυτικής τους παράδοσης της εποχής για ασφαλή ταξίδια στα νερά ανοιχτά της Μεθώνης.

Διαβάστε ακόμα:  Γαλαξίδι: Ένα ρομαντικό ξενοδοχείο για μια κοντινή εκδρομή σε πρώτη ευκαιρία – Με άριστη βαθμολογία και εξαιρετική τιμή

Tip: Η ακατοίκητη βραχονησίδα που βρίσκεται ανάμεσα στις νήσους Σαπιέντζα και Σχίζα έχει σχήμα καρδιάς. Υπέροχη!

Δείτε το video