Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

To Bloomberg «βλέπει» το μέλλον της πανδημίας: Τα πιθανά σενάρια για τους επόμενους έξι μήνες

Όσοι ελπίζουν ότι το φως στο τέλος του τούνελ της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται κοντά, μάλλον θα απογοητευτούν.

Τους επόμενους τουλάχιστον έξι μήνες σύμφωνα με το Bloomberg, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού θα οδηγήσουν παγκοσμίως σε κλείσιμο σχολείων και οι εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι που ζουν σε γηροκομεία ενδέχεται να μολυνθούν από τον ιό. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να ανησυχούν για τον κίνδυνο που συνοδεύεται από την επιστροφή στο γραφείο ενώ τα νοσοκομεία θα δεχθούν σοβαρές πιέσεις για ακόμη μία φορά.

Σχεδόν όλοι θα μολυνθούν ή θα εμβολιαστούν πριν τελειώσει η πανδημία, όπως συμφωνούν οι ειδικοί. Ίσως και τα δύο. Στο μεταξύ, λίγοι άτυχοι θα κολλήσουν τον ιό περισσότερες από μία φορές. Ο αγώνας μεταξύ των μεταλλάξεων και των εκστρατειών εμβολιασμού δε θα τελειώσει μέχρι ο κορωνοϊός να μας «αγγίξει» όλους.

Με δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να μην έχουν ακόμη εμβολιαστεί μπορούμε να αναμένουμε εστίες υπερμετάδοσης του ιού σε τάξεις, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας τους επόμενους μήνες, καθώς όλο και περισσότερες οικονομίες έχουν ανοίξει πλήρως.

Ακόμη όμως και όταν τα ποσοστά ανοσοποίησης αυξηθούν, πάντα θα υπάρχουν άτομα που είναι ευάλωτα στον ιό: νεογέννητα μωρά, άτομα που δεν μπορούν ή δε θα εμβολιαστούν και εκείνα που εμβολιάζονται αλλά τελικά μολύνονται καθώς τα επίπεδα προστασίας τους από το εμβόλιο έχουν μειωθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επόμενοι μήνες αναμένονται δύσκολοι με έναν από τους βασικότερους κινδύνους που ελλοχεύουν να είναι το ενδεχόμενο ανάπτυξης κάποιας μετάλλαξης που θα εμφανιστεί ως ιδιαίτερα ανθεκτική στα εμβόλια.

Έρχεται νέο πανδημικό κύμα;

Η πανδημία έχει ήδη περάσει από τρία κύματα ανόδου των κρουσμάτων χωρίς επί του παρόντος το τέλος της να είναι ορατό. Στην πρώτη έξαρση του κορωνοϊού, τα εμβόλια ήταν ένας καλός λόγος για να ελπίζουμε σε μια μακροπρόθεσμη θωράκιση από τον ιό, στα πρότυπα των παιδικών εμβολίων όπως αυτό της πολιομυελίτιδας.

Ωστόσο, ήταν τέτοια η διασπορά των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο που προέκυψαν μεταλλάξεις του αρχικού στελέχους. Ως αποτέλεσμα, ο κορωνοϊός θα μπορούσε να εξελιχθεί όπως η γρίπη απαιτώντας τακτικές συμπληρωματικές δόσεις εμβολίων για να συνεχιστεί η προστασία μπροστά στα μεταλλαγμένα στελέχη.

Ορισμένοι μάλιστα ερευνητές, εκτιμούν πως ο SARS-CoV-2 είναι πλέον έτοιμος να γίνει εντελώς ανθεκτικός στην πρώτη γενιά εμβολίων. Μια μελέτη από την Ιαπωνία, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, υποδηλώνει ότι οι δυνητικά επικίνδυνες μεταλλάξεις από την παραλλαγή Δέλτα ήδη συλλέγονται σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση τέτοιων εξελίξεων.

Πώς θα τελειώσει η πανδημία;

Αυτό που δείχνει ξεκάθαρο με βάση τα παρόντα δεδομένα είναι ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν πρόκειται να τελειώσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Οι ειδικοί συμφωνούν γενικά ότι η τρέχουσα κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο μόλις οι περισσότεροι άνθρωποι -ίσως το 90% έως 95% του παγκόσμιου πληθυσμού– έχουν έναν βαθμό ανοσίας χάρη είτε στην τεχνητή ανοσοποίηση (εμβόλιο) είτε την προηγούμενη μόλυνσή τους από τον ιό. Έτσι ως βασικό εργαλείο συνεχίζει να προτάσσεται ο μαζικός παγκόσμιος εμβολιασμός του πληθυσμού.

Σε κάθε περίπτωση, η πανδημία αναμένεται να τελειώσει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ανά περιοχή σύμφωνα με την Έρικα Τσάρτερς, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συντονίστρια ενός πρότζεκτ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έχουν τερματιστεί πανδημίες του παρελθόντος.

«Η διαδικασία του τερματισμού της πανδημίας δεν πρόκειται να είναι ομοιόμορφη» εκτιμά η Τσάρτερς προσθέτοντας πως η πανδημία «είναι ένα βιολογικό φαινόμενο, αλλά και ένα πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο».

Σύμφωνα με την ίδια, η όλη διαδικασία αναμένεται να είναι «ακατάστατη» και να αφήσει το αποτύπωμά της τα προσεχή χρόνια. Μέχρι τότε πάντως, οι περισσότεροι από εμάς θα χρειαστεί να ετοιμαστούμε για πολλούς ακόμη μήνες να ζήσουμε με τον ιό.

«Πρέπει να προσεγγίσουμε [την πανδημία] με τα μάτια μας ορθάνοιχτα και με μεγάλη ταπεινοφροσύνη», ισχυρίστηκε ο Μάικλ Όστερχολμ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν. «Όποιος πιστεύει ότι θα το ξεπεράσουμε τις επόμενες ημέρες ή σε μερικούς μήνες, κάνει λάθος» καταλήγει.

Με πληροφορίες από Bloomberg
lifo.gr