Παρασκευή
23
Φεβρουάριος
TOP

Το… έδειξαν και οι αριθμοί – Μειώθηκε η τουριστική κίνηση στην Πελοπόννησο 3% (video)

Ευχάριστα είναι τα νέα για την εξέλιξη του τουρισμού στη χώρα μας, για το πρώτο 9μηνο του 2023, όχι όμως τόσο για την Πελοπόννησο που παρουσίασε πτώση κατά 3% συγκριτικά με πέρυσι. Σύμφωνα με αναφορά του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) οι αφίξεις τουριστών από την αρχή του έτους έως και τον Σεπτέμβρη άγγιξαν σχεδόν τα 30 εκατομμύρια, ξεπερνώντας αυτές του 2022, σε μια σειρά από νησιά και περιοχές της Ελλάδας. Χαμηλά ποσοστά συγκριτικά με πέρυσι σημείωσαν οι Κυκλάδες και η Πελοπόννησος, μέρη που ωστόσο, επίσης βούλιαξαν από κόσμο.

Προβληματισμός και ανησυχία για το μέλλον προκαλούν τα επίσημα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τον τουρισμό στην Πελοπόννησο όπου κατέγραψε μείωση της τάξεως του 3% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. «Τα πράγματα δεν εξελίσσονταν ευνοϊκά από την πρώτη στιγμή. Δεν είχαμε περισσότερους εισερχόμενους τουρίστες, άρα και διανυκτερεύσεις και έσοδα. Δεν υπήρχε στρατηγική», είπε υψώνοντας κραυγή αγωνίας παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής, εκφράζοντας την ελπίδα, η νέα Περιφερειακή Αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Χαρακτηριστικά ήταν όσα είπε ο κ. Καραλής και για τον ανταγωνισμό με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης καλώντας την κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα. «Υπάρχουν 104.000 καταλύματα σε καθεστώς ανομίας καθώς δεν πληρώνουν φόρους, δεν αποδίδουν ασφαλιστικές εισφορές, δεν απασχολούν νόμιμους υπαλλήλους και θα γίνουν 150.000, αν δεν ληφθούν μέτρα και δεν υπάρξει παρέμβαση της υπουργού και του πρωθυπουργού», σημείωσε ο Δημήτρης Καραλής, καλώντας για τα αυτονόητα.

Τα στοιχεία

Αναλυτικότερα, σε 29,9 εκατομμύρια ανήλθαν οι διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2023, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα.

Τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν 3,4 εκατ. αφίξεις καταγράφοντας αύξηση +8,4% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022 και +11,9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019. Τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν 3,4 εκατ. αφίξεις καταγράφοντας αύξηση +8,4% σε σχέση με πέρυσι

Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2023, καταγράφηκαν 20,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 και παρουσιάζοντας αύξηση κατά +11,6%. Σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 η αύξηση υπολογίζεται σε +11%.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2023, στις Κυκλάδες σημειώθηκαν 1,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -7,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Στην Πελοπόννησο καταγράφηκαν 186.000 αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -3,0%.

Στη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 4,5 εκατ. καταγράφοντας αύξηση κατά +252 χιλ./+6,0%.

Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων ανήλθαν σε 3,6 εκατ. σημειώνοντας αύξηση +3,5%.

Τέλος, στη γεωγραφική ενότητα των Ιόνιων Νήσων καταγράφηκε αύξηση +238 χιλ./+7,6% ενώ καταγράφηκαν 3,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

πηγή: www.in.gr