Τα Χριστούγεννα είναι η πρώτη πολιτική παύση της σεζόν – και υπό αυτήν την έννοια είναι απολύτως χρήσιμα για τα κομματικά στελέχη. Φέτος έρχονται στη μέση ενός εκλογικού κύκλου που ολοκληρώνεται το ερχόμενο καλοκαίρι, σε μια κρίσιμη στροφή: μια ισχυρή κυβέρνηση και μια κατακερματισμένη προοδευτική αντιπολίτευση χαράσσουν τη στρατηγική της επόμενης φάσης, μέχρι τον κομβικό σταθμό του Ιουνίου.

Αν αυτή η πολιτική σκηνή, που έχει αλλάξει δραστικά τους τελευταίους μήνες, ήταν ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, πώς θα έμοιαζε; Μάλλον κανείς δεν θα συμφωνούσε με κανέναν, ούτε για το μενού ούτε για τη λίστα καλεσμένων.

Το κάθε κόμμα έχει διαφορετικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει, γι’ αυτό το καθένα αξίζει το δικό του τραπέζι – ώστε, σε πιο «οικογενειακό» κλίμα να τσακωθούν και να φιλιώσουν με την ησυχία τους.

Αν, λοιπόν, αυτή η φάση ήταν μια σειρά από συμβολικά, χριστουγεννιάτικα τραπέζια, με οικοδεσπότες τους αρχηγούς των κομμάτων, «ΤΑ ΝΕΑ» τα φαντάστηκαν κάπως έτσι:

Κυριάκος Μητσοτάκης

Μεταρρυθμίσεις και ωτασπίδες

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα πρέπει να μοιάζει λίγο με τραπέζι Ευχαριστιών: με απολογισμό δύο επιτυχημένες εκλογικές αναμετρήσεις, ένα 41% χωρίς να διαφαίνεται ακόμα ο βασικός αντίπαλος και μία τετραετία που ξεκινάει με καλύτερους οιωνούς από την προηγούμενη επιτρέπει μια χαλαρότητα παραπάνω. Στο μενού, χωρούν όλοι – και οι παραδοσιακά δεξιοί και οι εκσυγχρονιστές, έτσι κι αλλιώς κανείς εξ αυτών δεν διαλέγει το μενού ή τη δοσολογία με την οποία οι δύο πυλώνες του κυβερνώντος κόμματος θα αξιοποιούνται κάθε φορά.

Σίγουρα, πάντως, όσοι κάτσουν στο τραπέζι θα σερβιριστούν μεταρρυθμίσεις: θα ξεκινήσουν με τις δομικές αλλαγές που ετοιμάζονται στην τριτοβάθμια και, ίσως, αν όλα έχουν πάει καλά, για επιδόρπιο καλοκαιρινό, αντί για παγωτό, έρθει η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια. Στα τραπέζια της ΝΔ οι πρώην πρόεδροι δεν χάνουν ευκαιρία να παρευρεθούν, το αν θα πουν τη γνώμη τους όμως για το φαγητό (και πόσους καλεσμένους θα επηρεάσουν) παραμένει πάντα έκπληξη.

Τι δώρο παίρνει κανείς σε έναν νικητή; Εναν καινούργιο μπλε φάκελο, από αυτούς που χρησιμοποιεί και δίνει και στους υπουργούς του. Και ωτοσπίδες: για να κλείνει τα αφτιά του στη βαβούρα εκ δεξιών, που ενίοτε φουντώνει, αλλά και για να αποφεύγει τις σειρήνες της αλαζονείας.

Νίκος Ανδρουλάκης

Χωρίς καρέκλα για ακάλεστους

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φέτος κάνει τραπέζι που θυμίζει παλιό ΠΑΣΟΚ, ορθόδοξο και στέλνει προσκλήσεις σε όλους όσοι θα μπορούσαν να προσφέρουν στην επάνοδό του: στους πρώην προέδρους του, στα μεγαλύτερα και τα νεότερα στελέχη, στους πολίτες από το προοδευτικό Κέντρο έως την Αριστερά που αναζητούν την επόμενη αξιωματική αντιπολίτευση. Φροντίζει το κόμμα του να δείχνει όσο πρέπει ανοιχτό, έχοντας επίγνωση πως εκεί βασίζεται η επιτυχία του επόμενου βήματος για το ΠΑΣΟΚ.

Προτιμά τραπέζι με επεκτάσεις, ώστε να μεγαλώνει σταδιακά, χωρίς βιασύνη – και σίγουρα χωρίς να περιμένει να του χτυπήσουν την πόρτα, ακάλεστοι, πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που βρήκαν καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς καρέκλα γι’ αυτούς δεν έχει υπολογιστεί. Το μενού περιλαμβάνει ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση, μαγειρεύοντας τη βασική πολιτική σύγκρουση των επόμενων ετών που μετά το καλοκαίρι θεωρείται πως θα έχει χρώμα γαλαζοπράσινο.

Αν κάποιος καλεσμένος θέλει να κάνει δώρο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ιδανική θα ήταν μια σκάλα. Οχι μόνο για να ανέβει, σκαλί σκαλί, και να βάλει το αστέρι στο δέντρο, αλλά γιατί αυτόν τον τρόπο, της σταθερής ανόδου, έχει επιλέξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να πετύχει τον μακροπρόθεσμο στόχο του και το κόμμα να επιστρέψει στην κυβέρνηση. Τα Χριστούγεννα ενδείκνυνται, άλλωστε, για τις σχετικές ευχές.

Στέφανος Κασσελάκης

Αμερικανικό μενού και ανασύνταξη

Το τραπέζι του Στέφανου Κασσελάκη είναι μια ευκαιρία για καταμέτρηση και ανασύνταξη. Ποιοι έχουν μείνει στο κόμμα; Ποιοι θέλουν να επιστρέψουν, όπως ο Νίκος Κοτζιάς; Ολοι θα πάρουν πρόσκληση για το χριστουγεννιάτικο γεύμα, κι ας την κάνουν ό,τι θέλουν – πράγμα που σημαίνει πως ακόμα και η εσωκομματική αντιπολίτευση του Διονύση Τεμπονέρα θα είναι καλεσμένη και πρόσωπα όπως ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης θα αναλάβουν το σερβίρισμα.

Το μενού θα είναι και λίγο αμερικανικά δημοκρατικό, θα είναι και «αριστερά πατριωτικό», φράση που αναφέρεται ξανά και ξανά ως βασικός προσανατολισμός από την Κουμουνδούρου. Το ερώτημα γι’ αυτό το τραπέζι, κακά τα ψέματα, είναι μόνο ένα – /αι όχι για πόση ώρα θα μπορέσουν να κάτσουν μαζί χωρίς να τσακωθούν: θα είναι παρών ο Αλέξης Τσίπρας; Και αν είναι, θα κάθεται στο κέντρο, πλάι στον νέο πρόεδρο, ή στην άκρη, συζητώντας για τα πρόσωπα που έκλεισε να συμμετάσχουν στο Ινστιτούτο που βρίσκεται στα σκαριά;

Το ιδανικό δώρο για τον οικοδεσπότη είναι μάλλον ένας οδηγός χρήσης για τη διατήρηση του τίτλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης: θα τον βοηθούσε να καταλάβει το κόμμα του, την ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά και την ελληνική Κεντροαριστερά, που ακόμα δεν τον εμπιστεύεται στις δημοσκοπήσεις. Η πορεία, άλλωστε, δεν προβλέπεται ανέφελη.

Διαβάστε την συνέχεια στο in.gr