Δευτέρα
27
Μάρτιος
TOP

Το ΚΙΝΑΛ σε σταυροδρόμι

Η Σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να ηγεμονεύσει χωρίς γωνίες στα θέματα της καθημερινότητας. Δεν μπορεί το Κέντρο της να υπερισχύσει της Αριστεράς του κόμματος.

του Σταμάτη Μαλέλη, Μέλους της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ, άρθρο στα “ΝΕΑ”

Παίξτε μπάλα! Λίγες μόνο μέρες μετά την ανάδειξη του Ν Ανδρουλάκη ως νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ νέα διλλήματα προβάλουν για το κόμμα της κεντροαριστεράς. Σε μία συγκυρία μεγάλων ανακατατάξεων σε ευρωπαικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.
Το βασικό δεν είναι με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, αλλά τι πολιτική θα ακολουθήσει. Στην ουσία τι θα περιέχει αυτό το περίφημο πακέτο της αυτονομίας.
Ξεκινάμε από την αρχή. Το ζητούμενο είναι να γίνει και πάλι μεγάλη η Παράταξη. Να γίνει πλειοψηφική.
Η ανανέωση, που συχνά – πυκνά ακούγεται από το στόμα του νέου προέδρου είναι σημαντική, αλλά δεν είναι αρκετή
Η Σοσιαλημοκρατική Παράταξη για να καταφέρει να πετύχει τους στόχους της, θα πρέπει πρώτα να ηγεμονεύσει πολιτικά.
Θα πρέπει στην κοίτη του ποταμού της κεντροαριστεράς να προστεθούν ρεύματα από το προοδευτικό κέντρο έως την ανανεωτική Αριστερά.
Για να γίνουν αυτά θα πρέπει.
Το στίγμα και τα μηνύματα που εκπέμπονται από την Παράταξη να είναι καθαρά. Οι στρογγυλές θέσεις ήταν απαραίτητες για τη νίκη στις εσωκομματικές εκλογές αλλά όχι για την ηγεμονία. Τώρα χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις.
– Για το πώς θα κλείσει η ψαλίδα των ανισοτήτων.
– Πως θα ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος
– Πώς να στηριχθούν περιθωριοποιημένα στρώματα
– Πως θα συγκροτηθεί μία πρόταση δίκαιης ανάπτυξης
– Πως η χώρα θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.
Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και δη της περιφέρειας της Ευρώπης, πρώτα και κύρια προστατεύει τους εργαζόμενους. Η πολιτική του έχει πρόσημο.
Η Σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να ηγεμονεύσει χωρίς γωνίες στα θέματα της καθημερινότητας. Δεν μπορεί το Κέντρο της να υπερισχύσει της Αριστεράς του Κόμματος
Το κροτάλισμα του χρόνου είναι ηχηρό. Ο νέος πρόεδρος πρέπει να ενεργήσει γρήγορα.
Οι λειασμένες γωνίες θα έχουν μόνο αρνητικά αποτελέσματα. Η ομάδα πρέπει να οργανωθεί. Πρέπει να υπάρχουν πλάνα. Αλλά πρέπει να παίξει και μπάλα.
Σταμάτης Μαλέλης
Μέλος ΚΠΕ ΚΙΝΑΛ