Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Το κυκλώπειο οικοδόμημα της Ίκλαινας φέρνει στο φως το μηχανισμό δημιουργίας του κράτους – Ο διακεκριμένος Καθηγητής Αρχαιολογίας Μ. Κοσμόπουλος στην τηλεόραση BEST (video)

Ο διακεκριμένος Καθηγητής Αρχαιολογίας Μιχαήλ Κοσμόπουλος παραχώρησε σε μια ξεχωριστή συνέντευξη στην εκπομπή “διάλογοι” της τηλεόρασης BEST. Ένα ταξίδι στην Ιστορία και στα όσα έρχονται στο φως στις Μυκήνες της Μεσσηνίας, την αρχαία μεσσηνιακή πόλη, την Ίκλαινα. Η Ίκλαινα θεωρείται ακμάζουσα πρωτεύουσα του μυκηναϊκού βασιλείου της Πύλου, την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1600 – 1100 π. Χ.)

Οι αναφορές του κ. Κοσμόπουλου χαρακτηριστικές σε όλα τα επίπεδα και φυσικά και σε εκείνα που αποδεικνύουν τον μηχανισμό δημιουργίας του κράτους. Από τις ΗΠΑ μίλησε για τα όσα αποκαλύπτονται ως ευρήματα που δείχνουν το πως εξελίχθηκε η μετάβαση στον κυρίαρχο πολιτικό θεσμό του κράτους, μέσα από την ανασκαφική έρευνα που φέρνει στο φως ένα κυκλώπειο οικοδόμημα, ανάκτορο, δρόμους μέχρι και αποχετευτικό σύστημα, τότε…

Να σημειωθεί πως το καλοκαίρι του 2010, η είδηση για την ανακάλυψη στην Ίκλαινα μιας πήλινης πινακίδας Γραμμικής Β με καταλόγους προϊόντων στη μία πλευρά και ανδρικών ονομάτων στην άλλη, που χρονολογείται πριν από την καταστροφή της Υστεροελλαδικής ΙΙΙΒ, έκανε τον γύρο του κόσμου ως η «αρχαιότερη πινακίδα Γραμμικής Β στην Ευρώπη».

Ο ίδιος περιγράφει μιλώντας στην εκπομπή «διάλογοι» τα όσα εξελίσσονται που περνούν πλέον στη φάση της αναστήλωσης με στόχο στα επόμενα 3-5 χρόνια αυτή να έχει λάβει μορφή και ο χώρος να ανοίξει στην κοινωνία. Πέραν αυτών χαρακτηριστική και η σημείωση για το δίκτυο των αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή της Μεσσηνίας που μπορεί να διασυνδεθεί δίνοντάς της τεράστιες προοπτικές.

Δείτε την συνέντευξη του κ. Κοσμόπουλου στην εκπομπή “διάλογοι”

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Κοσμόπουλος θεωρείται ένας από τους ειδικότερους διεθνώς στη μυκηναϊκή αρχαιολογία και με το συγγραφικό και ανασκαφικό του έργο έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην πληρέστερη γνώση της Εποχής του Χαλκού στον ελληνικό χώρο.

Αξιομνημόνευτες επίσης είναι οι πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στην επιμόρφωση του ευρύτερου κοινού και ειδικότερα στη γνωριμία των Αμερικανών με τον αρχαίο και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Ο κ. Κοσμόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε αρχαιολογία, ιστορία και κλασσικές σπουδές στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Σορβόννης-Paris IV (DEUG-Lettres Modernes, 1982) και Washington University του St. Louis. Η ακαδημαϊκή του καριέρα αρχίζει τον Μάιο του 1989, όταν εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Κλασσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Manitoba του Καναδά. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο εξελέγη το 1993 Αναπληρωτής Καθηγητής και το 1997 Τακτικός Καθηγητής. Το 2001 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής Αρχαιολογίας σε διακεκριμένη έδρα («Endowed Chair») στο Τμήμα Ανθρωπολογίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Missouri του St.Louis των ΗΠΑ, θέση στην οποία υπηρετεί ως σήμερα.

Ο κ. Κοσμόπουλος είναι ένας συστηματικός ερευνητής με αξιόλογη συγγραφική, ανασκαφική, πανεπιστημιακή και κοινωνική δράση. Το συγγραφικό-ερευνητικό του έργο καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Εποχής του Χαλκού στον Ελλαδικό χώρο (κυρίως τον μυκηναϊκό κόσμο, αλλά και αυτόν του Αιγαίου), ενώ αξιοπρόσεκτη είναι η συμβολή του και σε ζητήματα των πρώιμων ιστορικών χρόνων. Έχει λάβει μέρος σε ανασκαφές πολλών αρχαιολογικών θέσεων κυρίως της Ελλάδας (Μυκήνες, Επίδαυρος, Αρχαία Κόρινθος, Πύλος, Ιθάκη), αλλά και εκτός αυτής (Ολβία Ποντική, στην Ουκρανία).

Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος έχει διδάξει ελληνική αρχαιολογία, ιστορία και πολιτισμό. Για το διδακτικό του έργο έχει τιμηθεί με βραβεία διδασκαλίας στα Πανεπιστήμια Manitoba και Missouri, και με το «Βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία της Αρχαιολογίας» του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής.