Πολλοί είναι αυτοί που ονειρεύονται τη σύνταξη, ελπίζοντας ότι θα περάσουν πολλά και υγιή χρόνια χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν. Όμως, τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι οι πιθανότητες να το πετύχουν ποικίλλουν δραματικά. Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα είναι μία από τις καλύτερες χώρες να ζει κανείς –ανάμεσα στις 38 που εξετάστηκαν- εάν ελπίζει να περάσει πολλά και υγιή χρόνια ως συνταξιούχος.
Το 2019 (πρόκειται για τα πιο πρόσφατα συγκρίσιμα στοιχεία) το μέσο προσδόκιμο ζωής στις χώρες του ΟΟΣΑ για όσους είχαν ήδη φτάσει τα 60, ήταν τα 82 χρόνια. Η μέση πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης ήταν τα 64 έτη.
Στην πραγματικότητα, ο χρόνος που περνούν οι άνθρωποι στη σύνταξη ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα. Η πραγματική περίοδος συνταξιοδότησης (για τους άνδρες) κυμαίνεται από τα 12,9 έτη στο Μεξικό έως τα 23,3 έτη στη Γαλλία.
Το Bloomberg, όμως, βάζει στην εξίσωση και το ζήτημα της καλής υγείας. Έτσι, υπολογίζει ότι τα χρόνια που θα περάσει ένας συνταξιούχος υγιής κυμαίνονται από 7,7 έως 18,5.
Εάν κάποιος έχει φτάσει στην ηλικία των 60 ετών, σε ορισμένες χώρες όπως το Μεξικό, η Κολομβία και οι ΗΠΑ, αναμένεται να περάσει μόνο μία δεκαετία ως υγιής συνταξιούχος – ή και ακόμα λιγότερο.
Αντίθετα, σε χώρες όπως η Γαλλία και το Λουξεμβούργο, οι άνδρες μπορούν να προσβλέπουν σε περισσότερα από 18 υγιή έτη συνταξιοδότησης.
Η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη για τις γυναίκες καθώς γενικά ζουν περισσότερο. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες στις χώρες του ΟΟΣΑ περνούν περίπου 22,8 χρόνια στη συνταξιοδότηση, αν και το ένα τρίτο αυτού του χρόνου το περνούν με προβλήματα υγείας.
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες όπου οι συνταξιούχοι μπορούν να ελπίζουν ότι θα ζήσουν τα περισσότερα χρόνια υγιείς, χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν. Ανάμεσα στις 38 χώρες που εξετάστηκαν, η Ελλάδα βρέθηκε στην 5η θέση στους άνδρες (μετά τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ισπανία) και στην 3η θέση στις γυναίκες (μετά το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία).
πηγή: www.moneyreview.gr