Κυριακή
21
Ιούλιος
TOP

Το παλαιότερο Ελληνικό γήπεδο ποδοσφαίρου και το 9ο στην Ευρώπη βρίσκεται στην Καλαμάτα

Και όμως το παλαιότερο Ελληνικό γήπεδο ποδοσφαίρου και το 9ο στην Ευρώπη βρίσκεται στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Ο λόγος για το γήπεδο του Μεσσηνιακού που φέτος συμπληρώνει 123 λειτουργίας στα 135 χρόνια ζωής του συλλόγου και παράλληλα έναν χρόνο από την ανακαίνισή του. Σήμερα αριθμεί δεκάδες αθλητές στα τμήματά του, ενώ στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της διοικήσεως συνεχίζει να προσφέρει στην κοινωνία της Μεσσηνίας και κυρίως στη νεολαία, ανιδιοτελώς.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελίου Τύπου: Συμπληρώθηκε ένας χρόνος (7/9/2022-7/9/2023) από τα εγκαίνια και την λειτουργία του ανακαινισμένου ιστορικού Γηπέδου του Μεσσηνιακού, έργο που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου υπό τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Με αυτό το έργο δόθηκε η ευκαιρία σε χιλιάδες αθλούμενους, μικρούς και μεγάλους, να έχουν την δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουν, αφού ο πλαστικός τάπητας επιτρέπει την χρήση του πολλές ώρες ημερησίως, σε αντίθεση με τον φυσικό που υπήρχε και ο οποίος δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα, ενώ το κόστος συντηρήσεώς του και ποτίσματός του ήταν δυσβάστακτο με τεράστια σπατάλη πόρων και υδάτων.

Μέσα σε ένα χρόνο ο χώρος διατέθηκε σε 23 Δημοτικά Σχολεία της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής. Παραχωρήθηκε ακόμη και σε Ειδικά Σχολεία της Καλαμάτας, για Φιλανθρωπικούς αγώνες, για εκδηλώσεις του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας, για τουρνουά Ποδοσφαίρου Ακαδημιών, για επίσημους ποδοσφαιρικούς αγώνες των ομάδων Πανθουριακού, Μεσσηνιακού, Αίαντα, για προπονήσεις Ακαδημιών, για εκδηλώσεις των Legends 2004, για Σχολικούς αγώνες ποδοσφαίρου, για προπονήσεις των Φοιτητών του Πανεπιστημίου, για δοκιμαστικά παρελάσεων, για πρόβες της σχολής Χορού της Φάρις και για ένα πλήθος μικρότερων δράσεων.

Έτσι δόθηκε σε χρήση σε πολλές κοινωνικές ομάδες ένας ασφαλής και σύγχρονος αθλητικός χώρος, καθιστώντας δυνατή την πρόσβαση σε όλους, με τα σχολεία της Μεσσηνίας να έχουν προτεραιότητα και να καλύπτεται σχεδόν με αυτά η διαθεσιμότητα, και καθιστώντας το αγαθό της άθλησης εφικτότερο. Ουσιαστικά χρησιμοποιείται από ομάδες αθλουμένων οι οποίες ίσως να μην αθλούντο λόγω έλλειψης επαρκών αθλητικών δομών, απαλλάσσοντας έτσι την επιβάρυνση χρήσης άλλων αθλητικών χώρων της Καλαμάτας

Συνολικά, στον ένα χρόνο λειτουργίας του ανακαινισμένου Γηπέδου, περί τις 6.500 περίπου άτομα μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και αθλήθηκαν, έπαιξαν και ψυχαγωγήθηκαν χωρίς να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ, ενώ στις κερκίδες του φιλοξενήθηκαν, ως έγγιστα, πάνω από 4.500 θεατές.

Ο ιστορικός χώρος είναι το Παλαιότερο Ελληνικό Γήπεδο Ποδοσφαίρου και το 9ο στην Ευρώπη. Συνεχίζει να προσφέρει, κατά παράδοση, στον Αθλητισμό ανιδιοτελώς έχοντας συμπληρώσει 123 λειτουργίας στα 135 χρόνια ζωής του Μεσσηνιακού.”