Παρασκευή
27
Δεκέμβριος
TOP

To τέλος της «μεγάλης παραίτησης»

Η εποχή της «μεγάλης παραίτησης» των Αμερικανών εργαζομένων φαίνεται πως έχει παρέλθει. Τα οικονομικά αποτελέσματα από τη Wall Street τον περασμένο μήνα ήταν μια προειδοποίηση από ορισμένες εταιρείες ότι το προσωπικό δεν έχει αποχωρήσει με τον ρυθμό που ανέμεναν οι εργοδότες. Η οικονομία των ΗΠΑ άντεξε στις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς εκτεταμένες απολύσεις μέχρι στιγμής, αλλά η αντιστροφή της τάσης της «μεγάλης παραίτησης» θα μπορούσε να δυσκολέψει την ανάγνωση της φαινομενικά υγιούς κατάστασης στην αγορά εργασίας. Μόλις πριν από ένα χρόνο, ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ήταν ένας από τους πολλούς που αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Οι θέσεις εργασίας άγγιξαν το ρεκόρ των 499.000 τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας, καθώς η ισχυρή ζήτηση των επιχειρήσεων για εργαζομένους συγκρούστηκε με την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε εθνικό επίπεδο. Αυτή η δυναμική έχει αλλάξει έκτοτε. Ο τομέας πρόσθεσε 6.300 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, σχεδόν τις μισές δηλαδή σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022.

Ενας καθοριστικός παράγοντας, ωστόσο, στα σχέδια προσλήψεων των επιχειρήσεων είναι η «φθορά» – ο αριθμός των εργαζομένων που αναμένεται να παραιτηθούν. Ο τραπεζικός κολοσσός Wells Fargo δήλωσε στις 14 Ιουλίου ότι η φθορά ήταν «πιο αργή από το αναμενόμενο» κατά το δεύτερο τρίμηνο. Η State Street έδωσε το ίδιο μήνυμα, το οποίο είναι κοινό και σε άλλες εταιρείες. Αυτό δημιουργεί το πρόβλημα ότι το κόστος του προσωπικού παραμένει πολύ υψηλό, τουλάχιστον για λίγο. Οι εταιρείες γενικά δεν ελπίζουν να αποχωρήσει το προσωπικό τους. Ωστόσο, όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν και οι εργαζόμενοι απαιτούν υψηλότερους μισθούς, η αποχώρηση φαίνεται σαν ένας ανώδυνος τρόπος για να μειωθούν οι μισθοί. Αυτό δεν είναι πλέον τόσο εύκολο, αφού το λεγόμενο ποσοστό εγκατάλειψης –το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που εγκαταλείπει τον εργοδότη του– έχει βυθιστεί στα χαμηλά επίπεδα προ πανδημίας. Oι εταιρείες μπορούν να κάνουν λιγότερες προσλήψεις και η αναλογία ανοίγματος θέσεων εργασίας του χρηματοπιστωτικού τομέα προς τους σημερινούς υπαλλήλους να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, θα «λειτουργήσουν» οι απολύσεις, καθώς το ποσοστό τους αυξάνεται. Οι εταιρείες έχουν, βέβαια, ένα κίνητρο να τις αναβάλουν, υπό τον φόβο ότι θα φανούν πιο προβληματικές από τους αντιπάλους τους. Το «τσεκούρι» στη Wall Street πέρυσι έδειξε πως, όταν μια εταιρεία κάνει βουτιά, ακολουθούν ταχύτατα και άλλες.

Η καθησυχαστικά χαμηλή ανεργία των τελευταίων 12 μηνών, λοιπόν, πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά. Μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν έχει βλάψει την οικονομία· αλλά μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζει τους υπαλλήλους που μένουν στη θέση τους, μέχρι να απολυθούν.

Πηγή:www.kathimerini.gr