Σάββατο
13
Ιούλιος
TOP

Το Top 10 των πιο κερδισμένων δισεκατομμυριούχων του 2024 – Στην κορυφή ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Ήταν μια χρονιά-ρεκόρ για τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Ενισχυμένοι από τα ιστορικά υψηλά των χρηματιστηρίων, ο αριθμός τους σκαρφάλωσε σε επίπεδα-ρεκόρ. Υπάρχουν περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι από ποτέ και είναι πλουσιότεροι από ποτέ.

Οι 2.781 άνθρωποι στη φετινή λίστα του Forbes αξίζουν συνολικά 14,2 τρισ. δολάρια και 2/3 αύξησαν την περιουσία τους τον τελευταίο χρόνο – ορισμένοι με ιλιγγιώδη ποσά.

Σύμφωνα με το forbesgreece.gr, μόλις δέκα άνθρωποι κέρδισαν επιπλέον 507 δισ. δολάρια σε σύγκριση με πέρυσι. Οκτώ από τους 10 είναι Αμερικανοί μεγιστάνες της τεχνολογίας, έξι από τους οποίους συνδέονται με τους “Magnificient-7”: Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla και Meta, που οι μετοχές τους ήταν ο κύριος μοχλός πίσω από τα μεγάλα κέρδη της αγοράς εν μέσω της φρενίτιδας για την τεχνητή νοημοσύνη.

Και άλλοι μεγιστάνες της τεχνολογίας επωφελήθηκαν από τις εξελιξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο CEO της Nvidia, Jensen Huang, εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά στην 20άδα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, με την αξία του να ενισχύεται κατά 56 δισ. δολάρια σε σύγκριση με το 2023. Μεγάλα κέρδη για τον Steve Ballmer, πρώην CEO της Microsoft, και τον Larry Ellison, συνιδρυτή, επικεφαλής τεχνολογίας και μεγαλύτερο μέτοχο του κολοσσού λογισμικών Oracle.

Δύο από τους δέκα μεγάλους κερδισμένους για το 2024 προέρχονται από χώρες εκτός των ΗΠΑ. Ο Ινδονήσιος μεγιστάνας των πετροχημικών και ενέργειας Πρατζόγκο Πανγκέστου, με την αξία του στα 43,4 δισ. δολαρίων, είδε τον πλούτο του να εκτοξεύεται μετά την εισαγωγή μιας εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο χρηματιστήριο. Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Gautam Adani είναι πλέον πλουσιότερος κατά 36,8 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού πέρασε μια περιπετειώδη χρονιά λόγω κατηγοριών σε βάρος του για οικονομική απάτη και χειραγώγηση μετοχών. Ο Adani αρνήθηκε τις κατηγορίες και οι ευνοϊκές για τον ίδιο αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας τον βοήθησαν να ανακτήσει μέρος του πλούτου του.

ΠΗΓΗ thetoc.gr