Τετάρτη
6
Δεκέμβριος
TOP

Τουλάχιστον… χάχανα από την απάντηση Μαλτέζου σε Βασιλόπουλο

Τουλάχιστον… χάχανα προκαλεί η επιχείρηση απάντησης από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γιάννη Μαλτέζο που δρώντας ως Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, στάθηκε με θεσμική αγένεια απέναντι στον δήμαρχο Καλαμάτας, στο φόντο των όσων εξελίσσονταν αλλά και διακυβεύονταν στην εν λόγω συνεδρίαση για την πόλη της Καλαμάτας.

Η αγένεια αυτή που στηλιτεύτηκε από πολλούς -καθώς αφορά την ίδια την πόλη και τα όσα ο θεσμός του δημάρχου εκφράζει- σχολιάστηκε στην χθεσινή παρέμβαση του Θανάση Βασιλόπουλου στην τηλεόραση BEST και αυτό φαίνεται να ενόχλησε τον Γιάννη Μαλτέζο.

Ο κ. Μαλτέζος αντί να απολογηθεί για αυτή του την στάση, ακολουθώντας την γραμμή Νίκα -προφανώς καθ’ υπόδειξη του Περιφερειάρχη- συνεχίζει το αφήγημα της πολιτικής “εμμονής” απέναντι στον κ. Βασιλόπουλο, ξεπερνώντας τα όρια που η θέση του εκφράζει και με ύφος πολιτικά αψύ, φθάνει στο σημείο να… κουνά και το δάχτυλο στον δήμαρχο Καλαμάτας για το τι πρέπει να κάνει.

Ως Πρόεδρος του ΠΕΣΥ φθάνει δε στο να υποδεικνύει στον δήμαρχο Καλαμάτας το τι θα πει και αξιολογεί με αυτοδιοικητική μικρότητα ακόμη και την ανταπόκριση στον ρόλο του.

Ξεχνά βέβαια τα δήθεν κανονιστικά πλαίσια που δεν εφαρμόστηκαν ούτε στην συγκεκριμένη περίπτωση στην τυπολατρία τους, ούτε και σε άλλες όταν δεν δινόταν ο λόγος σε πολίτες…

Αλλά ξέχασε φυσικά ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥ τις αλησμόνητες δημοκρατικές στιγμές όταν ο Περιφερειάρχης Νίκας δήλωνε στο σώμα πως δεν ενδιαφερόταν για το τι θα αποφασίσει και τότε ο κ. Μαλτέζος έκανε… γαργάρα την αυτοδιοικητική του υπόσταση.

Αλήθεια την στάση αυτή του κ. Μαλτέζου χαιρετίζουν και οι σύμβουλοι της Μεσσηνίας;

Διαβάστε την απάντηση του κατάπληκτου κ. Μαλτέζου που… κέρδισε το ένα λεπτό της δημοσιότητας επάξια…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατάπληξη μου προξένησε η εντελώς άστοχη επίθεση του Δημάρχου Καλαμάτας εναντίον μου μέσω δηλώσεών του σε τηλεοπτική συνέντευξη σχετικά με τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του θέματος σχετικά με τη γνωμοδότηση επί  της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στη συνέντευξή του  αυτή ανέφερε ότι ήμουν «τουλάχιστον αγενής» διότι δήθεν δεν  του έδωσα το χρόνο να αναφέρει όλα όσα θα ήθελε σχετικά με το θέμα των αντιπλημμυρικών της Καλαμάτας, στερώντας του δήθεν το δικαίωμα λόγου.

Όσα ανέφερε ωστόσο αποκρύπτουν την πραγματικότητα και πετούν την μπάλα στην εξέδρα. Προφανώς κάτι άλλο τον ενοχλεί το Δήμαρχο και θεώρησε ως καλή διέξοδο να εμπλέξει εμένα κατηγορώντας με, αδίκως.

Συγκεκριμένα:

-Σύμφωνα με τον πρότυπο κανονισμό του Περιφερειακού Συμβουλίου (αριθ. 42071/2020, άρθρο 13 παρ. 5): “ο Πρόεδρος έχει τη δυνατότητα, πριν ή μετά τους περιφερειακούς συμβούλους, να δίνει το λόγο σε εκπροσώπους κοινωνικών φορέων ή σε πολίτες για να εκθέσουν τις απόψεις τους, έχοντας στη διάθεση τους μέχρι τρία (3) λεπτά ο καθένας, εφόσον το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε με απλή πλειοψηφία να το επιτρέψει.”.

-Η συζήτηση για αυτό το θέμα πραγματοποιήθηκε την 3η Αυγούστου 2022, οπότε και προσκλήθηκε ο Δήμαρχος Καλαμάτας και του δόθηκε ο χρόνος των 11 λεπτών να απευθυνθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και στην προχθεσινή συνεδρίαση του δόθηκε ο χρόνος για άλλα 9 λεπτά. Που είναι λοιπόν η στέρηση του χρόνου ομιλίας;

-Ο Δήμαρχος είναι προφανές ότι υποχρεούται να εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δημοτικού του Συμβουλίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμάτας με την υπ’αριθ. 105/2022 απόφαση του έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Επομένως τι ακριβώς ήθελε να εκφράσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Δήμαρχος. Τις προσωπικές του απόψεις;

-Ο Δήμαρχος θέλησε να δευτερολογήσει (!) απαντώντας στο Δημοτικό Σύμβουλο Καλαμάτας κο Τζαμουράνη. Όλα αυτά, ενώ είχαν ήδη περάσει 2 ώρες και 40 λεπτά από την έναρξη της συνεδρίασης, της οποίας η διάρκεια κατά τον νόμο και τον κανονισμό είναι 4 ώρες. Συγκεντρωθήκαμε ωστόσο ως Περιφερειακό Συμβούλιο για να τοποθετηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις εμείς, ως Περιφερειακοί Σύμβουλοι, επί του θέματος και όχι για να παραμείνουμε θεατές αντεγκλήσεων μεταξύ του Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων.

-Προφανώς και δεν αρέσει στο Δήμαρχο Καλαμάτας ότι τις δικές του απόψεις δεν τις συμμερίζεται ούτε το Δημοτικό του Συμβούλιο αλλά ούτε και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Η δημοκρατική και αυτοδιοικητική νοοτροπία και προσέγγιση επιβάλλει τη συμμόρφωση στις αποφάσεις των αυτοδιοικητικών οργάνων, στην τήρηση του νόμου και των κανονισμών και το σεβασμό στους θεσμούς στους οποίους τυχόν φιλοξενούνται. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας είναι φανερό  ότι δεν ανταποκρίθηκε σε τίποτα από τα ανωτέρω.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

Ιωάννης Δημ. Μαλτέζος