Κυριακή
3
Δεκέμβριος
TOP

Τουρισμός: Πώς η αύξηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα

Αιφνιδιασμένη δείχνει η ξενοδοχειακή κοινότητα από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αύξηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια από 1 έως 6 ευρώ. Μετά το πρώτο «πάγωμα» αρχίζουν να εκδηλώνονται αντιδράσεις καθώς όπως εκτιμάται σημαίνει επιβάρυνση μέχρι και 10% στην τιμή του δωματίου και ευθεία υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος.

Ταυτόχρονα η αύξηση αυτή δεν είναι δίκαιη αφού δεν επιβαρύνει αναλογικά ξενοδοχεία και πολυτελείς ενοικιαζόμενες βίλες με το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς επισημαίνουν επιπλέον ότι  ο εν λόγω φόρος σχολιάζεται ήδη αρνητικά και από τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό καθώς όπως σημειώνουν εμφανίζεται η Ελλάδα θέλει να χρηματοδοτήσει την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών με ξένα χρήματα.

Η ξενοδοχειακή αγορά προτείνει σύσσωμη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού ή ανασχεδιασμό του τέλους παρεπιδημούντων έτσι ώστε ο φόρος διαμονής να επιβαρύνει το ξενοδοχείο, να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητές κάθε περιοχής, να εισπράττεται από την τοπική αυτοδιοίκηση και να λειτουργεί ανταποδοτικά όπως συμβαίνει, άλλωστε σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχει ανάλογο τέλος διαμονής

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Προέδρου της ΠΟΞ – Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιου, ο  οποίος σημειώνει ότι «αναφορικά με τον Φόρο Διαμονής που πλέον μετατρέπεται σε Πράσινο Τέλος, είναι γνωστή η διαχρονική απαίτηση του κλάδου για την κατάργησή του – πρόκειται για ένα φόρο κατάλοιπο από την εποχή των μνημονίων που θεσπίστηκε το 2016 προκειμένου να καλυφθεί το χρέος της χώρας».

Πάντως εμφανίζεται θετικός στη «μετατροπή του ανωτέρω φόρου σε Πράσινο Τέλος» καθώς όπως λέει «μας δίνει την ικανοποίηση πως το συγκεκριμένο ποσό θα δοθεί σε έργα που θα βοηθήσουν τη χώρα μας, τους προορισμούς και τους συμπολίτες μας που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και ακραία φαινόμενα και άρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση». Ωστόσο ο κ. Τάσιος ζητά αλλαγής τον τρόπο υπολογισμού του καθώς όπως σημειώνει «ο Φόρος Διαμονής από την ψήφιση του μέχρι σήμερα, επιβάλλεται οριζόντια σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας παραβλέποντας τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και τις τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές εκμίσθωσης του κάθε δωματίου. Μετά την μετατροπή του σε Πράσινο Τέλος, αν δεν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του και διαμορφωθεί στα επίπεδα που πληροφορούμαστε από τα σχετικά δημοσιεύματα, θα είναι αρκετές οι περιπτώσεις των ξενοδοχείων που το συγκεκριμένο τέλος θα φθάνει ή και θα υπερβαίνει το 10% της τιμής εκμίσθωσης του δωματίου (παράδειγμα ο πελάτης ξενοδοχείου 5* στη Ξάνθη με τιμή εκμίσθωσης του δωματίου 109 ευρώ θα επιβαρύνεται με Πράσινο Τέλος 10,00 ευρώ), ενώ σε άλλες περιπτώσεις το ποσό θα είναι κυριολεκτικά αμελητέο (βίλα που νοικιάζεται βραχυχρόνια στη Μύκονο με μίσθωμα 1.800,00 ευρώ θα επιβαρύνεται με Πράσινο Τέλος 1,5 ευρώ)».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ ζητά το επανασχεδιασμό του μέτρου από την αρχή, «πιο ορθολογικά, προκειμένου να επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στη κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, χωρίς τον κίνδυνο να μειώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού. Στόχος μας παραμένει, μετά την κατάργηση του συγκεκριμένου έκτακτου όπως εξαγγέλθηκε τέλους, τα σχετικά έσοδα, ορθολογικά κατανεμημένα, με βάση την παλαιότερη πρότασή μας περί ανταποδοτικότητας, να δίδονται στην Αυτοδιοίκηση (Δήμοι, Περιφέρειες) για να γίνουν έργα για την ενίσχυση των αναγκαίων τουριστικών υποδομών και με αυτόν τον τρόπο να παραμείνουμε επί της ουσίας ανταγωνιστικοί».

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

Νωρίτερα χθες ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός είχε κάνει λόγο για «επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος από την ανακοίνωση της αύξησης του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία».

Αλλά και ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος υπογράμμισε το γεγονός ότι φορολογείται ο ξένος επισκέπτης της χώρας «ελέω κλιματικής αλλαγής» σημειώνοντας ότι «Για την αύξηση του φόρου διαμονής, δε θα πω το τετριμμένο πως ο τουρισμός διαχρονικά αποτελούσε εύκολη λύση φορολόγησης για οποιοδήποτε θέμα. Θεωρώ όμως προβληματικό, να φορολογείται άμεσα ο ξένος επισκέπτης μας, για την αποκατάσταση ζημιών και ενίσχυση των υποδομών μας, ελέω κλιματικής αλλαγής. Για το σκοπό αυτό υπάρχει το τέλος παρεπιδημούντων, ο ανασχεδιασμός του οποίου θα μπορούσε να λειτουργήσει βοηθητικά και στοχευμένα για τον κάθε προορισμό, επιβαρύνοντας όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό. Να κατανοήσουμε τέλος πως κάθε επιβάρυνση του ξένου επισκέπτη, μειώνει ανάλογα και την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, που παραμένει σε ποσοστό άνω του 90%, εξαγωγική δραστηριότητα».

Για τα Airbnb

Σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις για το φόρο διαμονής η ξενοδοχειακή αγορά είδε με θετικό μάτι τα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. «Η πρώτη ουσιαστικά μετά από 9 χρόνια προσπάθεια ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων αποτελεί ασφαλώς θετική εξέλιξη» είπε ο κ. Τάσιος και πρόσθεσε: «την αναμέναμε μετά από μια σειρά πιέσεων και διαρκών διαβουλεύσεων του κλάδου με τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Παρέμενε ως εκκρεμότητα και ήταν μια αδικία που έπρεπε να αποκατασταθεί για να μπει τέλος στην ασυδοσία εκείνων που εκμεταλλεύονταν το νομοθετικό κενό για να στήσουν ολόκληρες επιχειρηματικές δραστηριότητες εις βάρος των κρατικών ταμείων, της κοινωνίας και του κλάδου μας που συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Πλέον, κάθε μορφής επαγγελματική δραστηριότητα στη διαμονή θα έχει ανάλογες φορολογικές επιβαρύνσεις με τα ξενοδοχεία και έτσι γίνεται ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του να διαμορφωθεί ένα υγιές πλαίσιο ανταγωνισμού στην αγορά, με ίσους όρους. Μένει να δούμε όλα τα επιμέρους ζητήματα στην τελική ρύθμιση που θα ισχύσει, ώστε να τοποθετηθούμε στο σωστό χρόνο για τυχόν βελτιώσεις στο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί».

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογες δηλώσεις είχαν ήδη προχωρήσει ο κ. Ρέτσος και ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Βασιλικός.

πηγή: www.ot.gr