Δευτέρα
3
Οκτώβριος
TOP

Τρεις συλλήψεις και νέο «ράπισμα» σε Δούκα για τη φρίκη στα κυνοκομεία της Σπάρτης (video)

Άμεσα λειτούργησαν τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης καθώς μετά το σκηνικό φρίκης που ανέδειξε η φιλοζωική Save a Greek Stray, που έκανε επί διήμερο «έφοδο» στην περιοχή με βάση τις καταγγελίες για κακοποίηση αδέσποτων στα δημοτικά κυνοκομεία της Σπάρτης, είχαμε μέχρι και συλλήψεις.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ

Ο ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τις αποκαλύψεις για την ακραία κακομεταχείριση αδέσποτων ζώων στα κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης, καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά από παρέμβαση της Αστυνομίας, έγιναν τρεις συλλήψεις μεταξύ αυτών, και του αρμόδιου αντιδημάρχου.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του o Tάκης Θεοδωρικάκος, η εξέλιξη αυτή ήρθε «..μετά από καταγγελίες για βάναυση συμπεριφορά κατά των ζώων που βρίσκονταν στα δύο δημοτικά κυνοκομεία της Σπάρτης διέταξα την άμεση επέμβαση της Αστυνομίας. Έγιναν τρεις συλλήψεις. Ο ένας από τους συλληφθέντες είναι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, πρώην αστυνομικός. Για το θέμα επικοινώνησε μαζί μου και ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, Γρηγόρης Δημητριάδης, που από την πρώτη στιγμή έδειξε ενδιαφέρον. Ο σεβασμός των αδέσποτων ζώων είναι αυτονόητη υποχρέωση κάθε πολιτισμένου ανθρώπου, πόσο μάλλον των αρμοδίων αρχών και των υπευθύνων. Ο νόμος είναι νόμος και τηρείται από όλους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΕΤΣΑ

Για τις απίστευτες, πραγματικά θλιβερές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τα δημοτικά κυνοκομεία της Σπάρτης και τις καταγγελίες για κακοποίηση ζώων που έγιναν από φιλοζωϊκή οργάνωση παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Όπως τονίζει σε ανακοίνωση του:

«Επικοινώνησα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα και του ζήτησα με βάση τις διατάξεις των άρθρων που αφορούν τις προδιαγραφές λειτουργίας των καταφυγίων ζώων συντροφιάς (άρθρο 29 παρ. 8 και 46) και την προστασία των ζώων (άρθρο 33) του νέου νόμου – πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς (ν. 4830/2021) να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες με βάση τις χθεσινές καταγγελίες της φιλοζωικής οργάνωσης Save a Greek Stray. Ο κ. Περιφερειάρχης επιλαμβάνεται άμεσα και εάν, από τις αρμόδιες κτηνιατρικές και υγειονομικές αρχές διαπιστωθεί, ότι δεν πληρούνται οι προδιαγραφές των άρθρων 28 και 29 του νόμου, ο υπεύθυνος του καταφυγίου τιμωρείται με πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ή επιβάλλεται προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του καταφυγίου έως έξι (6) μήνες. Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, δύναται να επιβληθεί οριστική διακοπή της λειτουργίας του. Οι τυχόν κυρώσεις επιβάλλονται με απόφαση του Περιφερειάρχη, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας».

ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ

ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ο συντονισμός για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στις δοµές φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Σπάρτης αποτέλεσε το αντικείμενο της σύσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, στο διοικητήριο της Π.Ε. Λακωνίας.

Ο περιφερειάρχης, ο οποίος μετέβη σήμερα στη λακωνική πρωτεύουσα, μετά από σχετική οδηγία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, προήδρευσε στην εν λόγω σύσκεψη, στην οποία μετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας Νίκωνας Τζινιέρης και Υποδομών και Μεταφορών Θεόδωρος Βερούτης, εκπρόσωποι του Δήμου Σπάρτης, εθελοντικών οργανώσεων καθώς και κτηνίατροι.

Ακολούθησε επίσκεψη στην δοµή φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Σπάρτης, στην περιοχή Αγία Κυριακή, όπου διαπιστώθηκε η όντως απαράδεκτη κατάσταση την οποία έχουν ήδη καταγγείλει εθελοντικές οργανώσεις.

Στην υπό τον περιφερειάρχη Π. Νίκα σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

– Να βελτιωθεί άµεσα η κατάσταση στις δοµές του δήμου, όπου φιλοξενούνται πάνω από 400 ζώα συντροφιάς (καθαριότητα, διατροφή, κτηνιατρική υποστήριξη κτλ.)

– Να κινηθούν άµεσα οι διαδικασίες αδειοδότησης των συγκεκριμένων δομών.

– Να υποστηριχθούν από την Περιφέρεια οι εθελοντικές οργανώσεις της Λακωνίας για την προβολή θεμάτων που συνδέονται µε την περίθαλψη των ζώων, την αναδοχή κτλ.

– Να υπάρξει οικονομική υποστήριξη του Δήμου Σπάρτης από την Περιφέρεια, µέσω προγραμµατικής σύμβασης, για την βελτίωση της κατάστασης.

– Να γίνει σύσταση από τον Δήμο Σπάρτης προς την εταιρεία που διαχειρίζεται τις δοµές ή και να καταγγελθεί η σύμβαση, διότι κατέστη προφανές ότι η εταιρεία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

– Να επισκεφθούν άµεσα τις δοµές στελέχη τη Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας, και

– Να επιβληθούν τα κατά το νόµο προβλεπόμενα πρόστιµα προς τους υπευθύνους του Δήμου Σπάρτης.

Τέλος, από τον περιφερειάρχη Π. Νίκα δόθηκαν οδηγίες στο Τµήµα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λακωνίας για επισκέψεις, σε εβδομαδιαία βάση, στις δοµές φιλοξενίας ζώων συντροφιάς του Δήμου Σπάρτης.