Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Τρεις βασικές προϋποθέσεις για τη Μπιρμπίτα: Αδειοδότηση, χρηματοδότηση και Επιχειρησιακό Σχέδιο Μετεγκατάστασης των Ρομά

Με συνεπή και συνετά βήματα και σχεδιασμό ο Δήμος Καλαμάτας προσπαθεί να επιλύσει το επί πολλές δεκαετίες υφιστάμενο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τον αυθαίρετο οικισμό των Ρομά στην περιοχή της Αγίας Τριάδας Καλαμάτας.

Ήδη στις 27 Μαΐου 2022, ο Γ.Γ. Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, είχε επισκεφθεί για δεύτερη φορά την Καλαμάτα και συμμετείχε σε σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου για την επίλυση του προβλήματος. Σ’ εκείνη τη σύσκεψη ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ζήτησε λύση τέτοια που « θα είναι επ’ ωφελεία και των κατοίκων, κυρίως, που έχουν τις ιδιοκτησίες τους εκεί και είναι καταπατημένες αυτές τόσα χρόνια και πρέπει, αν πάση περιπτώσει αν αποδοθούν, και βέβαια λύση για τους ανθρώπους που μένουν εκεί ώστε να μετεγκατασταθούν σε καλύτερες συνθήκες. Λύση για όλους λοιπόν και αυτό πρέπει να επιδιώξουμε».

Σήμερα, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη σύσκεψη της Διεύθυνσης Πρόνοιας και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Γιώργου Φάβα, με το τεχνοκρατικό τμήμα της Γ.Γ. Καταπολέμησης Φτώχειας, σε συνέχεια της επικοινωνίας και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες για το σχεδιασμό της μετεγκατάστασης.

Για το ζήτημα αυτό, με δήλωσή του, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος έκανε σαφές ότι απαιτούνται τρία βασικά κριτήρια που θέτει η Δημοτική Αρχή για να προχωρήσει η μετεγκατάσταση των Ρομά από την Αγία Τριάδα στην Μπιρμπίτα: 1) Αδειοδότηση της περιοχής. 2) Χρηματοδότηση και 3) Επιχειρησιακό Σχέδιο Μετεγκατάστασης.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε:

«Υπάρχει μια εξέλιξη που αφορά στο να παραλάβουμε εμείς τη Μπιρμπίτα από την Περιφέρεια όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο. Λοιπόν, για να πάρουμε εμείς τη Μπιρμπίτα πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις. Πρέπει να την αξιοποιήσουμε και να τη χρησιμοποιήσουμε για συγκεκριμένο σκοπό. Κι αυτό είναι να μπορέσει να αδειοδοτηθεί κάτι που είναι πάρα πολύ βασικό στοιχείο. Μας έχει απαντήσει, λοιπόν, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Φτώχειας ότι μακροσκοπικά μπορεί να γίνει αδειοδότηση. Να υπάρχει χρηματοδότηση και να υπάρχουν και οι προϋποθέσεις μετεγκατάστασης. Θέλουμε λοιπόν την αδειοδότηση, θέλουμε τη χρηματοδότηση ενώ υπάρχουν και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν που πρέπει να τις καθορίσει η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Φτώχειας. Γι’ αυτό και έχουμε πει τόσες φορές ότι θα πρέπει να έρθουν εδώ με τους τεχνοκράτες που οι ίδιοι μας τους είχαν πει, διότι όταν κάναμε την πρώτη επικοινωνία αυτό ακριβώς μας είπαν, να ξεκινήσουν την καταγραφή, να φτιάξουν την έκθεση και το επιχειρησιακό σχέδιο για να μπορέσει να γίνει μετεγκατάσταση και να προχωρήσουμε.  

Θέλω να πω και κάτι τελευταίο: το εύκολο θα ήταν να πούμε, ναι την παίρνουμε τη Μπιρμπίτα, “θα την πάρουμε τη Μπιρμπίτα για να λύσουμε το πρόβλημα της Αγίας Τριάδας”. Αυτό θα ήταν το εύκολο. Το θέμα όμως είναι να γίνει. Να μην λέμε απλά ότι θα το κάνουμε αλλά να μπορέσει να γίνει. Και να για να μπορέσει να γίνει πρέπει να υπάρχουν τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως προανέφερα: Αδειοδότηση της περιοχής. Χρηματοδότηση και Επιχειρησιακό Σχέδιο Μετεγκατάστασης».

Για το θέμα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας ενημέρωσε ότι οι κοινωνικές λειτουργοί που θα καταγράψουν τους Ρομά της Αγίας Τριάδας έχουν ήδη έχουν οριστεί από τη Διεύθυνση Πρόνοιας. Στις 7 Νοεμβρίου αναμένονται στην Καλαμάτα τεχνοκράτες της Γ.Γ. Καταπολέμησης της  Φτώχειας, για να ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας του προφίλ των οικογενειών που ζουν στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδος. Θ’ ακολουθήσει η σύνταξη του Τοπικού Σχεδίου Δράσης. Ταυτόχρονα έχει διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών το υπόδειγμα της Τεχνικής Έκθεσης που πρέπει αυτή να συντάξει σχετικά με την χωροθέτηση των οικίσκων που θα τοποθετηθούν στην Μπιρμπίτα.