Δευτέρα
20
Μάρτιος
TOP

Τρία κρίσιμα ραντεβού για οικονομία και μέτρα στήριξης

Αρχή γενομένης από  σήμερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντιούνται ξανά και από τα θέματα της ατζέντας δεν θα μπορούσε να λείπει το ζήτημα της ενέργειας. Οι συζητήσεις θα εξελιχθούν γύρω από την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως τώρα, ενώ  θα συζητηθεί πώς μπορούν τα κράτη-μέλη να κινηθούν την επόμενη χρονιά, έναντι των προκλήσεων της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης  και της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού. 

Το επόμενο ραντεβού για την ενέργεια είναι στις 19 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως για το καυτό θέμα του πλαφόν, οι υπουργοί Ενέργειας, μετά από  μια πολύωρη συνεδρίαση και αφού είχαν προηγηθεί ολονύχτιες διαπραγματεύσεις με πρωτοβουλία της Ελλάδας, κατάφεραν να συμφωνήσουν σε τεχνικές λεπτομέρειες και το πώς θα λειτουργεί το πλαφόν, αλλά διαφώνησαν στην βασικότερη λεπτομέρεια: Ποια θα είναι η τιμή κατά την οποία θα ενεργοποιείται το πλαφόν. Η συζήτηση έχει μετατεθεί για τη Δευτέρα, στη τακτική συνεδρίαση των υπουργών, καθώς η Γερμανία και η Ολλανδία δεν ήταν πρόθυμες το πλαφόν να βρεθεί κάτω από τα 200 ευρώ.

Η νέα κλιμάκωση των τιμών, πάντως, έχει θορυβήσει τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια για το μέγεθος των κονδυλίων που θα απαιτηθούν τους χειμερινούς μήνες για τη συγκράτηση των τιμών, όσο δεν υπάρχει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την άλλη, έντονη είναι και η πίεση που ασκεί η αγορά για νέα μέτρα στήριξης. Η κυβέρνηση, παρόλα αυτά, δίνει το μήνυμα μόνο για για στοχευμένα μέτρα,  που άλλωστε αποτελεί και το μήνυμα του Εurogroup. Ενδιάμεσα, όμως, στις δύο ευρωπαϊκές συσκέψεις, υπάρχει η μάχη του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η όποια  νέα βεντάλια μέτρων αναμένεται να  ξετυλιχθεί το Σάββατο κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Πέρα από την επιταγή ακρίβειας, το επίδομα θέρμανσης, που αναμένεται να πληρωθεί στο δεύτερο δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα, και το έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων των  600 ευρώ στους ένστολους της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής, κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο  μίνι πακέτο παροχών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται έξτρα παρεμβάσεις σε είδη διατροφής αλλά και στην ενέργεια για το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Όπως μια επιταγή ακρίβειας, που θα είναι προσανατολισμένη προς τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Δηλαδή  ίσως  ένα food pass στα πρότυπα του fuel pass, βάσει αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων.  Υπάρχει όμως και η σκέψη να χορηγηθεί μια επιπλέον επιταγή ακρίβειας όπως αυτή που πρόκειται να δοθεί τώρα τον Δεκέμβριο, ενώ σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, υπάρχει η σκέψη για επέκταση της επιδότησης στην αντλία του πετρελαίου θέρμανσης.

Τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού

O νέος προϋπολογισμός που ψηφίζεται το Σάββατο «βλέπει» πληθωρισμό 5% το 2023 και 9,9% φέτος. Στην κορυφή των στόχων  η επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, αλλά και η μείωση του χρέους στο 159% του ΑΕΠ. Περιέχει   ένα πακέτο παρεμβάσεων (μόνιμων ελαφρύνσεων και έκτακτης στήριξης) αξίας 4,1 δισ. ευρώ φέτος, αλλά και προβλέπει επιπλέον αποθεματικό 1 δισ. ευρώ.

πηγη moneyreview.gr