Παρασκευή
24
Μάρτιος
TOP

Τριπλασιασμό των παγκόσμιων πλαστικών απορριμάτων προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό ή ακόμα και την πλήρη απαγόρευση της χρήσης των πλαστικών, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία.

Σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη η ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται παγκοσμίως βρίσκεται σε τροχιά σχεδόν τριπλασιασμού έως το 2060, με περίπου τα μισά να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και λιγότερο από το ένα πέμπτο να ανακυκλώνονται.

Άμεση αντίδραση

Η έκθεση με τίτλο «Global Plastics Outlook: Policy Scenario to 2060» αναφέρει λέει ότι χωρίς ριζικές ενέργειες για τον περιορισμό της ζήτησης, την αύξηση της διάρκειας ζωής των προϊόντων και τη βελτίωση της διαχείρισης απορριμμάτων και της δυνατότητας ανακύκλωσης, η πλαστική ρύπανση θα αυξηθεί παράλληλα με μια σχεδόν τριπλάσια αύξηση στη χρήση πλαστικών λόγω της αύξησης του πληθυσμού και των εισοδημάτων. Η έκθεση εκτιμά ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των πλαστικών απορριμμάτων το 2060 θα προέρχονται από είδη μικρής διάρκειας, όπως συσκευασίες, προϊόντα χαμηλού κόστους και υφάσματα.

Αυστηρά μέτρα

«Αν θέλουμε έναν κόσμο απαλλαγμένο από πλαστική ρύπανση, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, θα χρειαστεί να λάβουμε πολύ πιο αυστηρή και συντονισμένη δράση παγκοσμίως», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν. «Αυτή η έκθεση προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής των πλαστικών που θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά –ακόμα και να εξαλείψουν– τη διαρροή πλαστικού στο περιβάλλον».

Διαβάστε περισσότερα εδώ