Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

ΤτΕ: Χαλαρώνουν οι δανειακοί περιορισμοί στις επιχειρήσεις – Οι κλάδοι με τα υψηλότερα ποσοστά κόκκινων δανείων

Επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης και ελαφρά χαλάρωση των όρων δανεισμού προς τις επιχειρήσεις καταγράφεται το α’ 6μηνο του έτους, με τη ζήτηση δανείων να αυξάνεται τους πρώτους μήνες του 2024 και να παραμένει σταθερή στη συνέχεια, ενώ οι προβλέψεις των τραπεζών – όπως καταγράφηκαν στην Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων – να προσδοκούν ότι “θα παραμείνει κατά βάση αμετάβλητη” για το γ΄ τρίμηνο, όπως πραγματοποιήθηκε από την ΤτΕ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα υψηλότερα επιτόκια και οι χαμηλότερες επενδύσεις οδήγησαν με μείωση της ζήτησης ενώ οι πρόσφατες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ συνέβαλαν στον περιορισμό του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων στο β’ 6μηνο της χρονιάς.

Στην Ευρώπη το γ΄ τρίμηνο του 2024 σημειώθηκε ήπια αύξηση στη ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις, για πρώτη φορά από το γ΄ τρίμηνο του 2022, καθοδηγούμενη από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σημαντική απόκλιση

Σημειώνεται ότι σημαντική απόκλιση μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ, με τις τράπεζες στη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία να αναφέρουν αύξηση της ζήτησης, ενώ εκείνες στην Ιταλία και σε οχτώ από τις υπόλοιπες δεκαέξι χώρες ανέφεραν μείωση. Η καθαρή αύξηση της ζήτησης για δάνεια οφείλεται κυρίως στη μείωση των επιτοκίων, με περιορισμένη συνεισφορά από τις επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια, έπειτα από περίπου δύο χρόνια αρνητικής επίδρασης από αυτούς τους παράγοντες.

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) από τα εγχώρια νομισματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ΝΧΙ) αντιπροσωπεύει το 58% της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα στη χώρα (βλ. Διάγραμμα ΙΙ.5 σελ 30).

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ΜΧΕ από τα ΝΧΙ τον Αύγουστο του 2024 παρέμεινε θετικός (10,5%), κινούμενος σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2023 (5,8%) και τον Αύγουστο του 2023 (2,4%, βλ. Διάγραμμα ΙΙ.6 σελ 30).

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και η επιτάχυνση των εκταμιεύσεων τραπεζικών δανείων που συνδέονται με το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), η συμβολή των οποίων εκτιμάται σε 10% περίπου.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.imerisia.gr πατώντας ΕΔΩ