Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Β. Παπαευσταθίου για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη: «Έργα και δράσεις για ένα ανθεκτικό οικοσύστημα με έμφαση στους πολίτες» (video)

Στο επίκεντρο βρίσκεται στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου της Καλαμάτας το ζήτημα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ύστερα και από την έγκριση της επικαιροποίησής της, από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ξεχωριστά, ήταν όσα ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best, ο οποίος αρχικά επιχείρησε να εξηγήσει τον όρο, τονίζοντας πως στην πραγματικότητα, αφορά σε μια πόλη με ευτυχισμένους πολίτες.

«Φτάνοντας στο σήμερα, μιλώντας για βιώσιμη αστική ανάπτυξη, μιλούμε για πόλεις με χαρούμενους πολίτες που ζουν σε ένα ανθεκτικό οικοσύστημα, μια πόλη με ευτυχισμένους πολίτες», ανάφερε ο αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας πως κυρίως, θα βοηθηθούν οι αδύναμοι πολίτες. «όλα εξειδικεύονται στον άνθρωπο. Έχουμε εξειδικεύσει τέσσερις στόχους. Τη βελτίωση των υποδομών, την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου και του τουριστικού προϊόντος, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε χρονικό διάστημα μόλις 14 ημερών, συνδιαμορφώθηκε ένα κείμενο 400 περίπου σελίδων, που περιγράφει τη Στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου για την περίοδο 2021-2027 και το οποίο απαντά σε σύγχρονες ανάγκες της Καλαμάτας, εμπεριέχοντας μέρος των προγραμματικών δεσμεύσεων της Δημοτικής Αρχής, προτάσεις φορέων και πολιτών καθώς και όλη τη συμμετοχική δουλειά που έχει γίνει στο πλαίσιο σύνταξης του Κλιματικού Συμβολαίου της πόλης καθώς και της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Επισημαίνεται ότι στην προηγούμενη ΣΒΑΑ, περιόδου 2014 – 2020 ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 9.165.000€. Περίπου το 50% των έργων υλοποιήθηκαν, ένα υψηλό ποσοστό σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις που κινήθηκαν στο 10% και όσα απέμειναν μεταφέρθηκαν στη νέα ΣΒΑΑ με στόχο πλήρως να υλοποιηθεί ο αρχικός προγραμματισμός, καθώς και να ενταχθούν νέα έργα. Η νέα Στρατηγική ΒΑΑ επικαιροποιεί την παλαιά βάσει των αναγκών που εντοπίστηκαν και βάσει της ανάλυσης των προκλήσεων, των αδυναμιών και των προοπτικών που προέκυψαν. Η πρόσκληση της νέας ΣΒΑΑ, περιόδου 2021-2027 ορίζει ως προϋπολογισμό το ποσό των 10.985.882,00 ευρώ.

Ως Στρατηγικοί Στόχοι (Σ.Σ.) της ΣΒΑΑ 2021-2027 του Δήμου Καλαμάτας έχουν τεθεί:

Σ.Σ.2.: Προστασία, ανάδειξη και ολοκληρωμένη διαχείριση του πολιτιστικού κεφαλαίου και των τουριστικών πόρων της Καλαμάτας, με παράλληλη ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης.

Σ.Σ.3.: Στήριξη της τοπικής οικονομίας, της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στη βάση ενίσχυσης της πράσινης οικονομίας.

Σ.Σ.4.: Στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών για την ενίσχυση της συμπεριληπτικότητας, της κοινωνικής ένταξης και συνοχής.

Δείτε ΕΔΩ την πρόταση με τίτλο «Επικαιροποίηση Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Δήμου Καλαμάτας».